Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BANKAI
„Danske Bank“ peržiūri finansines operacijas Lietuvoje ir Latvijoje
Fotobankas
„Danske Bank“.

Paviešinus naujos informacijos apie abejotinos kilmės pinigų pervedimus per Baltijos šalyse veikusius „Danske Bank“ padalinius, viena didžiausių Šiaurės Europoje finansų grupių teigia bendradarbiaujanti su valdžios institucijomis ir peržiūrinti šiose šalyse vykdytas finansines operacijas, tačiau išsamiau jų nekomentuoja.

„Negalime šių klausimų komentuoti, nes jie yra šiuo metu institucijų vykdomų tyrimų dalis. Kaip jau esame sakę anksčiau, mes niekada neturėjome turėti nerezidentų klientų portfelio Estijoje. Taip pat pripažįstame, kad mes per vėlai reagavome į šių problemų mastą ir būtinybę jas spręsti. Natūrali Estijos bylos pasekmė yra tai, kad mes taip pat peržiūrime ir kitas mūsų prareities verslo dalis, įskaitant buvusius verslus Latvijoje ir Lietuvoje“, – rašoma BNS perduotame „Danske Bank“ vyriausiojo atitikties pareigūno Philippe'o Vollot komentare.

„Mes dalijamės visa reikalinga informacija su valdžios institucijomis ir bendradarbiaujame šiame tyrime“, – pridūrė jis.

Ph. Vollot taip pat pabrėžė, kad kalbant apie finansinius nusikaltimus ir pinigų plovimą šiuo metu „Danske Bank“ yra visiškai kitoje padėtyje nei 2007–2015 metais.

„Nerezidentų portfelis Estijoje, kaip ir mūsų bankinė veikla Baltijos šalyse, uždarytas. Mes gerokai padidinome išteklius, kuriuos skiriame atitikties kontrolei ir kovai su finansiniais nusikaltimais. Taip pat reikšmingai investavome į IT sistemas. Ir toliau investuosime į šią sritį, stiprinsime savo atitikties žinias ir kultūrą visame banke“, – tvirtino Ph. Vollot.

Lietuvos bankas tvirtina bendradarbiaujantis su Danijos teisėsauga. „Mes įdėmiai sekame visą informaciją, susijusią su galimu Lietuvos finansų institucijų dalyvavimu pinigų plovime. Šiuo metu atsakingos institucijos Danijoje vykdo „Danske Bank“ atvejo tyrimą ir mes bendradarbiaujame su kolegomis Danijoje siekdami, kad būtų atsižvelgta į visą būtiną įvertinti informaciją“, – komentare BNS teigė Lietuvos bankas.

Tarptautinio žurnalistinio tyrimo autoriai ketvirtadienį pranešė, kad per „Danske Bank“ Lietuvos padalinį pastarąjį dešimtmetį buvo pervedami dideli kiekiai abejotinos kilmės pinigų. Tyrimas remiasi „BuzzFeed News“ gautais nutekėjusiais duomenimis. Jis koordinuojamas tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro ICIJ, tyrimo rezultatus apie „Danske Bank“ skelbia Danijos leidinys „Berlingske“ ir Lietuvos tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. 

Anot „Sienos“, istorijos centre yra vadinamieji veidrodiniai sandoriai, šios įtariamo pinigų plovimo schemos tikslas buvo didelių kiekių pinigų išvedimas iš Rusijos. Schemos esmė – rublių konvertavimas į dolerius ar eurus, pasinaudojant galimai fiktyvia akcijų prekyba.

„JPMorgan Chase“ banko pranešime apie įtartinas operacijas, JAV tarnyboms pateiktame 2017-ųjų kovą, daug dėmesio skiriama bendrovei „Yellowstone Import“ Banko pareigūnai dokumente pabrėžia, kad teikiamas jau vienuoliktas pranešimas apie įtartinas operacijas, susijusias būtent su šia įmone. Pranešimas apie „Yellowstone Import“ veiklą siejamas kaip tik su „veidrodinių sandorių“ schema.

„Sienos“ turimas dokumentas rodo, kad „Yellowstone Import“ per sąskaitą „Danske Bank“ Lietuvos filiale 2011 metų birželio-rugpjūčio mėnesiais atliko mokėjimų už 63,39 mln. dolerių Kipre registruotai įmonei „Giortalo Investments Limited“. Taip pat nurodoma, kad „Yellowstone“ 2011 metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais atliko keturis mokėjimus kompanijai „MDM Investments Limited“, susijusiais su Rusijos banku „MDM“. Šių operacijų suma – 5,5 mln. dolerių. 

Anot  „Berlingske“,  „Yellowstone“ akcijų prekybos apyvarta daugiau nei įspūdinga. Bendrovė akcijų pardavė už maždaug 629 mln. dolerių, o nusipirko už gerokai kuklesnę 1,8 mln. dolerių sumą. Tokie skaičiai matomi jau iš Vokietijos „Deutsche Bank“ dokumentų. Anot „Berlingske“, nėra žinoma apie „Yellowstone“ sąskaitas kituose bankuose – tik „Danske“. Ar visa ši suma prasisuko būtent per sąskaitą Lietuvoje, anot „Sienos“, pasakyti sunku.

Naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi Danijos žiniasklaida, nurodo, kad įtartinos operacijos, susijusios su „veidrodiniais sandoriais“, per „Danske Bank“ padalinį Lietuvoje vykdytos ir 2012-2015 metais. 

Į viešumą iškilus „Danske Bank“ pinigų plovimo prevencijos spragoms, iki šiol daugiausiai kalbėta apie banko padalinį Estijoje. Po pinigų plovimo skandalo „Danske Bank“ pernai priėmė sprendimą stabdyti bankinę veiklą Baltijos šalyse.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 25 11:49
Spausdinti