Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


EURO ZONA
ECB padidino palūkanų normas puse procentinio punkto – labiau negu buvo tikėtasi
BNS
Maryna Yazbeck/Unsplash

Euro zonai susidūrus su sparčiai kylančia infliacija ir energetinės krizės grėsme, Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį padidino pagrindines palūkanų normas puse procentinio punkto – labiau negu buvo tikėtasi.

Normos buvo padidintos pirmą kartą nuo 2011 metų ir rinkose buvo plačiai manoma, kad jos bus pakeltos tik ketvirčiu procentinio punkto.

Euro zonos centriniam bankui padidinus normas, indėlių palūkanų norma pirmą kartą per aštuonerius metus pasitraukė iš neigiamos teritorijos – ji buvo pakelta iki 0 procentų.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų norma naudojantis ribinio skolinimosi buvo padidintos iki atitinkamai 0,5 ir 0,75 procento.

ECB savo pranešime nurodė, kad naujosios normos bus taikomos nuo šių metų liepos 27 dienos.

Euro zonos centrinis bankas taip pat pažymėjo, kad „kituose Valdančiosios tarybos posėdžiuose bus tikslinga tęsti palūkanų normų normalizavimą“ ir „Valdančiosios tarybos tolesni sprendimai dėl politikos palūkanų normų ir toliau priklausys nuo turimų duomenų ir padės pasiekti 2 proc. infliacijos vidutiniu laikotarpiu tikslą“.

2022 07 21 17:04
Spausdinti