Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


EUROPOS INVESTICIJŲ BANKAS
ES išrinko Ispanijos atstovę vadovauti Europos investicijų bankui
BNS
Scanpix
Ispanijos atstovė Nadia Calvino vadovaus Europos investicijų bankui (EIB).

Europos Sąjunga penktadienį išrinko Ispanijos ekonomikos ministrę Nadią Calvino vadovauti Europos investicijų bankui (EIB) – bloko skolinimo institucijai, kurios reikšmė išaugo prasidėjus karui Ukrainoje.

„Priėjome išvadą ir sutarėme dėl Nadios Calvino kandidatūros į EIB pirmininkės postą“, – sakė Belgijos finansų ministras Vincentas Van Peteghemas po ES šalių finansų ministrų susitikimo Briuselyje.

55 metų N. Calvino pirmavo įtemptoje kovoje su už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos nare Margrethe Vestager.

Nuo EIB įkūrimo 1958 metais jam vadovavo septyni pirmininkai, visi jie buvo vyrai ir nė vienas ispanas, sakė ekonomistė, iškeldama savo kandidatūrą, kad taptų pirmąja moterimi, vadovausiančia šiai finansinei institucijai.

Ji pakeis vokietį Wernerį Hoyerį, kurio antroji šešerių metų EIB pirmininko kadencija baigsis metų pabaigoje.

Šis sprendimas sustiprina tarptautinį autoritetą moters, kuri prieš penkerius metus atėjusi į politiką įsitvirtino Ispanijos kairiųjų vyriausybėje. Jos liberalios pažiūros užtikrina biudžeto konservatyvumą tarp radikalių kairiųjų pažiūrų kolegų.

Sakoma, kad ši šeštojo dešimtmečio filmų gerbėja derybose yra mandagi, bet kartu ir reikli.

N. Calvino pastaraisiais metais netrūko iššūkių: ji turėjo vadovauti Ispanijos ekonomikai COVID-19 pandemijos metu ir įveikti Rusijos invazijos į Ukrainą sukeltus ekonominius sukrėtimus.

Jai vadovaujant Ispanijos ekonomika praėjusiais metais augo 5,5 proc. – vienu sparčiausių tempų Europoje, o infliacija birželį sumažėjo iki 1,9 proc. ir lapkritį siekė 3,2 proc. bei buvo viena mažiausių eurozonoje.

Keturių vaikų motina 2020 metais buvo kandidatė vadovauti eurozonos finansų ministrų grupei. Visgi šių pareigų net ir su Madrido palaikymu jai laimėti nepavyko.

Tačiau 2021 metų gruodį ji buvo išrinkta Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pinigų ir finansų komiteto pirmininke.

Praeitais metais N. Calvino, mėgstanti prie aprangos derinti gyvūnų formos seges, atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre, kai Madrido darbdavių federacijos organizuotame renginyje atsisakė fotografuotis, supratusi, kad yra vienintelė moteris grupėje.

Tuo metu ji teigė, kad lygybės trūkumas valdžios sluoksniuose yra problema, į kurią reikia žiūrėti rimtai, norint, kad visuomenė tinkamai funkcionuotų. Ji pridūrė, kad daugiau nedalyvaus debatuose, kuriuose ji yra vienintelė moteris.

2023 12 08 13:50
Spausdinti