Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EURO ZONA
ES lyderiai tikina, kad padėtis euro zonos bankininkystės sektoriuje yra stabili
ELTA
Freepik

Europos Sąjungos (ES) lyderiai ir Europos centrinio banko (ECB) vadovė penktadienį siekė dar kartą patikinti rinkas, kad padėtis euro zonos bankininkystės sektoriuje yra stabili, nusmukus kai kurių Europos bankų akcijoms.

Kiek anksčiau pranešta, kad Vokietijos banko „Deutsche Bank“ akcijų kaina sumenko daugiau nei 13 proc., o banko „Commerzbank“ akcijos atpigo 10 proc. Negana to, nusmuko ir keleto Prancūzijos bei Jungtinės Karalystės (JK) bankų akcijos.

ECB vadovė Christine Lagarde penktadienį pareiškė, kad euro zonos bankininkystės sektorius esą yra stiprus. „Euro zonos bankininkystės sektorius yra atsparus, nes jo kapitalo ir likvidumo pozicijos yra stiprios, – dalyvaudama Briuselyje vykstančiame ES viršūnių susitikime tvirtino Ch. Lagarde. – Euro zonos bankininkystės sektorius yra stiprus, nes esame pritaikę reguliavimo reformas, dėl kurių buvo susitarta tarptautiniu mastu po pasaulinės finansų krizės.“

Apie gerą bendro valiutos bloko bankininkystės sistemos būklę penktadienį kalbėjo ir didžiausių ES ekonomikų lyderiai. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas tvirtino, kad Europos bankininkystės sistema yra stabili, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo ruožtu nurodė, jog bloko bankai yra stiprūs.

O. Scholzas pridūrė, kad esą nėra pagrindo nerimauti dėl „Deutsche Bank“.

Nors ES prieš tai jau kurį laiką siekė tikslo užbaigti bendros Bankų sąjungos formavimą, pastarosios įtampos rinkose suteikė postūmio finalizuoti šiuos planus. „Pastarieji įvykiai primena svarbą gerinti šiuos reguliavimo standartus“, – pažymėjo ECB vadovė. Ch. Lagarde pridūrė, kad ECB esant reikalui yra pasirengęs parūpinti euro zonos finansų sistemai likvidumo.

2023 03 24 19:26
Spausdinti