Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


„REVOLUT“
FNTT ruošiasi „Revolut“ atėjimui: laukiama 10 mln. naujų sąskaitų
IQ
Twenty20

 Iki šių metų pabaigos viena didžiausių elektroninių pinigų institucijų „Revolut“ į Lietuvą perkels apie 10 mln. savo vartotojų sąskaitų. Klientų sąskaitų perkėlimas buvo pradėtas planuoti ruošiantis galimam kietajam „Brexit“ variantui, o 2018 m., Lietuvos bankui suteikus specializuoto banko licenciją, tai tapo realu. 

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, prižiūrinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją Lietuvoje, pranešė, kad kartu su dideliu kiekiu sąskaitų išaugs ir galimų rizikų grėsmė, tačiau pripažįsta, kad tokį scenarijų prognozavo iš anksčiau ir ėmė tam ruoštis.

„Jau prieš kelerius metus perspėjome, kad „Brexit“ įtaką, kuomet fintech bendrovės ieškos palankias sąlygas verslo perkėlimui siūlančių šalių, pajus ir mūsų valstybės finansų sistema. Su tuo ateis ir gerokai didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos, kurioms suvaldyti vien pasiraitoti rankovių neužteks, būtinas valstybiškas požiūris ir investicijos, kad šalies konkurencingumo didinimas nevyktų finansų sistemos saugumo sąskaita“, – sakė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorius Antoni Mikulskis.

Nuo 2021 m. Lietuvoje licencijuotas „Revolut“ padalinys perims bendrovės klientus iš visos Europos – tai reiškia 10 mln. naujų sąskaitų, per kurias plauks milžiniški pinigų srautai. FNTT pinigų plovimo prevencijos ekspertai prognozuoja, kad kartu su naujomis sąskaitomis gali gerokai išaugti ir pinigų plovimo rizikos, o pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius skaičius gali padidėti daugiau nei dešimčia kartų. Galima prognozuoti, kad nedidinant analizės pajėgumų ir neinvestuojant į išmaniąsias technologijas gresia pinigų plovimo prevencijos sistemos perkaitimas.

„Lietuvos atsparumą pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikoms periodiškai vertina Europos Tarybos kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu priemonių įvertinimo ekspertų komitetas (MONEYVAL). Šiais metais Lietuvos reitingas buvo paaukštintas, nes buvo atliktas Nacionalinis rizikų vertinimas, parodęs, kad šalis aiškiai supranta galimas rizikas ir grėsmes, identifikavopažeidžiamiausius sektorius ir sritis, kuriose gali kilti didžiausia pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizika“, – tvirtino FNTT Pinigų plovimo prevencijos valdybos viršininkas Edmundas Jankūnas.

Kaip rodo Nacionalinis rizikų vertinimas, pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius skaičius kasmet auga. Vykdant klientų stebėseną, per pastaruosius metus daugiau pranešimų teikta apie Lietuvos fizinių ir juridinių asmenų įtartinas pinigines operacijas ar sandorius, tačiau stebima tendencija, kad per 2019 m. labai pagausėjo pranešimų, kuriuose pagrindiniai subjektai minimi užsienio fiziniai ir juridiniai asmenys, padaugėjo pranešimų ir iš elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų. Fiksuotas ir grynųjų pinigų operacijų, kurių suma viršija 15 tūkst. eurų, skaičiaus augimas per pastaruosius metus. Nuo 2021 m., kartu su 10 mln. „Revolut“ sąskaitų atėjimu, šie skaičiai turėtų reikšmingai didėti. 

2020 12 19 12:03
Spausdinti