Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


VYRIAUSYBĖ
G. Skaistė: neterminuotai PVM lengvatai BFK turėtų pasiūlyti, kokius mokesčius didinti
BNS
Paulius Peleckis/BNS
Gintarė Skaistė.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetui (BFK) siūlant neterminuotą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą ne tik viešbučiams, bet ir restoranams, kultūros ir sporto veiklai, finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia norinti matyti šios lengvatos finansavimo šaltinius.

„Pinigų traukimai iš šešėlio jau yra turbūt tapę tam tikra legenda, kuomet visos papildomos išlaidos yra grindžiamos šešėlinėmis pajamomis. Visgi, biudžeto projektas yra formuojamas atsižvelgiant į įrašytas eilutes. Tuomet, kai pamatysiu eilutę, nuo kurios siūloma nubraukti, tokiu atveju būtų galima tuos sprendimus kažkaip kitaip matyti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė G. Skaistė.

Pasak jos, neterminuotai pratęsus PVM lengvatą restoranams, kultūros, pramogų, sporto veiklai, biudžetas kasmet netektų apie 130 mln. eurų.

„Tokiu atveju aš labai norėčiau matyti, kokius mokesčius Biudžeto ir finansų komitetas siūlo padidinti tam, kad būtų galima uždaryti šią atsiveriančią skylę“, – teigė ministrė.

Taip ji komentavo BFK pasiūlymą 9 proc. PVM tarifą nuo 2023 metų neterminuotai taikyti ne tik viešbučiams, kaip siūlo Vyriausybė, bet ir restoranams, kultūros, pramogų, sporto veiklai, bei komiteto pirmininko konservatoriaus Mykolo Majausko pasiūlymą kaip vieną pinigų šaltinių tam – nedelsiant įvesti elektroninius apskaitos žurnalus turguje.

Tuo metu siūlymą neterminuotai taikyti 9 proc. PVM tarifą viešbučiams, pasak G. Skaistės, lėmė šio sektoriaus specifika.

„Matant, kad dalį paslaugų būtų galima traktuoti kaip paslaugų eksportą, tokiu atveju ieškomas tam tikras dalinis sprendimas ir pasirinkta pasiūlyti lengvatinį devynių procentų tarifą neribojant įgyvendinimo laikotarpio“, – teigė G. Skaistė.

„Tuo metu maitinimo sektoriui ir renginių organizavimui ji buvo pasiūlyta anksčiau kaip terminuota lengvata pusantrų metų galiojimui dėl pandeminių ribojimų, nes pandemijos laikotarpiu šie sektoriai buvo apriboti, jų veikla buvo stipriai suvaržyta“, – aiškino ministrė.

„Situacija su energetika turbūt yra visiems verslams vienoda – nei maitinimo sektorius nėra labiau nukentėjęs, nei kiti nuo šios krizės ir sprendimai turbūt turėtų būti horizontalūs“, – teigė ji.

Vyriausybė siūlo nuo 2021-ųjų liepos galiojančią PVM lengvatą maitinimo įmonėms, meno ir kultūros, atlikėjų, sporto klubų paslaugoms ir renginiams pratęsti tik pusei metų – iki 2023 metų liepos, o septynerius metus galiojančią lengvatą viešbučiams ir kitoms apgyvendinimo įmonėms – neterminuotai.

9 proc. PVM vietoj įprasto 21 proc. tarifo visiems šiems sektoriams baigia galioti šių metų pabaigoje.

2022 10 20 09:40
Spausdinti