Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


FINANSAI
G. Skaistė susitikime su eurokomisare M. McGuinness: svarbu kuo sparčiau ES lygiu sutarti dėl AMLA steigimo
ELTA
Josvydas Elinskas/ELTA
Gintarė Skaistė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė, Briuselyje susitikusi su Europos Komisijos nare atsakinga už finansines paslaugas, finansinį stabilumą ir kapitalo rinkų sąjungą, Mairead McGuinness, atkreipė dėmesį į būtinybę kuo sparčiau ES lygiu pasiekti sutarimą dėl naujai kuriamos Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūros (AMLA) atrankos proceso ir kriterijų, pabrėžiant itin svarbų šios institucijos mandatą, praneša Finansų ministerija.

„Atsižvelgiant į svarbų naujai kuriamos ES pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūros, arba AMLA, mandatą, svarbu artimiausiu metu pasiekti sutarimą ES lygiu dėl šios institucijos steigimo, – pažymėjo G. Skaistė. – Išsikėlę ambiciją pritraukti AMLĄ į Lietuvą akcentuojame ne tik mūsų turimas kompetencijas finansinių technologijų ir pinigų plovimo prevencijos sektoriuose, didelį talentų ratą ir aukšta gyvenimo kokybe pasižymintį Vilnių. Esame įsitikinę, kad vienas esminių atrankos kriterijų turi būti geografinis balansas ES viduje – naujai steigiamos institucijos turėtų būti tolygiau paskirstytos tarp šalių narių, o ne koncentruotis tik keliose didžiosiose šalyse“.

Kaip skelbiama ministerijos pranešime žiniasklaidai, Europos mastu agentūros kūrimo iniciatyva parodyta 2021 m. Pasak Finansų ministerijos, tikimasi, kad sutarimas dėl to, kur įsikurs AMLA ir kokį konkrečiai mandatą turės ES lygiu bus pasiektas iki šių metų pabaigos, o nauja institucija darbą pradės jau kitų metų pirmoje pusėje.

AMLA bus pagrindinė institucija užtikrinanti nuoseklią ir vieningą ES finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą bei koordinuojanti veiksmus su valstybių narių nacionalinėmis priežiūros institucijomis, pažymima pranešime.

Finansų ministrės susitikime su eurokomisare M. McGuinness taip pat aptarti sankcijų rusijai ir Baltarusijai įgyvendinimo klausimai, praneša ministerija.

2023 06 21 11:49
Spausdinti