Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VERTYBINIAI POPIERIAI
„Ignitis grupės“ IPO kainos ribos – nuo 22,5 iki 28 eurų už akciją
BNS
Fotobankas
„Ignitis grupė“.

Valstybės valdomos energetikos bendrovės „Ignitis grupės“ pirminio viešojo akcijų siūlymo (Initial Public Offering, IPO)  kainos ribos yra nuo 22,5 iki 28 eurų už akciją bei tarptautinį depozitoriumo pakvitavimą (angl. global depository receipts, GDR). 

Bendrovės vertybinių popierių prospektą patvirtino Lietuvos bankas, prospektas paskelbtas bendrovės interneto svetainėje, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Ignitis grupė“. 

Siūlymas apima 20,902 mln. vienetų akcijų, arba 27,8 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo, neįvertinant stabilizavimo metu atliktų sandorių. Remiantis siūlymo kainos intervalu, biržinių akcijų vertė apytiksliai galėtų siekti nuo 470,3 mln. iki 585,2 mln. eurų, o „Ignitis grupės“ rinkos kapitalizacija – nuo 1,692 mlrd. iki 2,105 mlrd. eurų. 

IPO galutinė siūlymo kaina bus nustatyta atsižvelgiant paklausos formavimo procesą, kuris prasideda rugsėjo 21 dieną 12 val. ir truks iki spalio 1 dienos 13 valandos. Šiuo metu tikimasi, kad siūlomų vertybinių popierių įtraukimas į „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržas įvyks spalio 7 dieną ar panašiu laiku.

„Tai svarbus įvykis Lietuvos kapitalo rinkoje ir nauja galimybė investuotojams. Tikimės, kad tai paskatins naujų emitentų atėjimą į Lietuvos vertybinių popierių biržą ir didesnį gyventojų įsitraukimą, taip skatinant visos kapitalo rinkos plėtrą“, – pranešime žiniasklaidai sakė Lietuvos banko Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus vadovas Vaidas Cibas.  

„Ignitis grupės“ vertybiniai popieriai bus platinami dviem būdais – viešai Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažmeniniams investuotojams ir neviešai instituciniams investuotojams. Mažmeniniams investuotojams skirtų akcijų skaičius iš anksto nėra nustatytas.

Pirmumo prieš kitus teisė įsigyti naujas akcijas suteikiama „Ignitis grupės“ vadovams ir esamiems darbuotojams bei buvusiems „Ignitis grupės“ antrinių įmonių „Ignitis gamyba“ ir „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) akcininkams, kurie pardavė turėtas bendrovių akcijas oficialių siūlymų metu ir nėra pateikę skundų dėl oficialaus siūlymo, akcijų išpirkimo ar pirminio viešo siūlymo (IPO) procesų.

„Ignitis grupė“ stabilizavimo vykdytoju paskyrė „Swedbank“, bendradarbiaujant su „Kepler Cheuvreux“. Stabilizavimo vykdytojas turi teisę įsigyti iki 10 proc. visų siūlomų akcijų ir GDR, kad IPO kaina būtų stabilizuota aukštesniame lygyje nei tas, kuris galėtų vyrauti, jei nebūtų imtasi stabilizavimo veiksmų.

Įgyvendinus IPO Lietuvos valstybė, per Finansų ministeriją, išliks pagrindine „Ignitis grupės“ akcininke, turinčia 72,2 proc. bendrovės įstatinio kapitalo. Jei vyktų stabilizavimo sandoriai ir „Ignitis grupė“ išpirktų akcijas iš stabilizavimo vykdytojo, Finansų ministerijos turima įstatinio kapitalo dalis gali padidėti iki maždaug 75 procentų.

„Ignitis grupė“ planuoja iš IPO gautas lėšas panaudoti verslo plėtrai, įskaitant, bet neapsiribojant, investicijas į skirstymo tinklus (pavyzdžiui, tinklo tiesimui, išmaniesiems skaitikliams, skaitmenizacijai ir taip toliau), žaliosios gamybos segmentą bei kitus verslo poreikius.

Finansų ministerijos sudaryta darbo grupė vasario pabaigoje pateikė išvadą, kad „Ignitis grupei“ iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų, todėl logiškiausia pritraukti lėšų būtų rengiant IPO. „Ignitis grupės“ finansavimo alternatyvas nagrinėjusi darbo grupė nurodė, kad IPO pasirengti reikia iki šių metų rugsėjo, grupė yra skelbusi, kad šis IPO galėtų tapti didžiausiu pirminiu siūlymu Baltijos šalių istorijoje.

Vykdant IPO „Ignitis grupei“ talkina „J. P. Morgan Securities“, „Morgan Stanley & Co. International“, „UBS Europe“, „Swedbank” (bendradarbiaujant su “Kepler Cheuvreux“) ir „BofA Securities Europe“. 

Rengiantis IPO liepos pabaigoje „Ignitis grupė“ buvo reorganizuota į akcinę bendrovę (iki tol buvo uždaroji akcinė bendrovė, UAB), o Vyriausybė rugsėjo pradžioje pritarė siūlymui, kad „Ignitis grupė“ už 2020 metus išmokėtų 85 mln. eurų dividendų, kurie vėliau kasmet būtų didinami ne mažiau kaip 3 procentais.

Finansų ministerija tvirtino, kad pakeisti „Ignitis grupės“ dividendų mokėjimo politiką nuspręsta „siekiant taikyti gerąsias tarptautines energetikos sektoriaus praktikas ir tinkamai pasirengti pirminiam viešajam akcijų siūlymui“. Tuo metu, jeigu esama dividendų politika nebūtų keičiama, tai gali neigiamai paveikti „Ignitis grupės“ IPO kainą. Valstybė šiuo metu valdo 100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 21 13:00
Spausdinti