Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


EKONOMIKA
Išankstinis 2019 m. BVP rodiklis: dar vieni geri metai
IQ
Pixabay
Augimas.

Statistikos departamentas praneša, kad, išankstiniais duomenimis, 2019 m. BVP Lietuvoje paaugo 3,9 proc. 

Daugiausiai įtakos tam turėjo auganti šalies pramonės ir paslaugų sektoriaus vertė. Prie augimo šiais metais taip pat ženkliau prisidėjo ir dažnai nuo kitų atsilikdavęs žemės ūkis. Geriausias šiais metais buvo pirmasis metų ketvirtis.

Praėjusių metų BVP rodiklis buvo geresnis nei užpernykštis, siekęs 3,7 proc. 

Pernai Lietuva eksportavo prekių už 29,6 mlrd. eurų, o importavo už 31,8 mlrd. eurų. Nors prekybos prekėmis balansas yra neigiamas, tačiau norint sužinoti pilną prekybos balansą, reikėtų įtraukti ir paslaugų importą bei eksportą. Šis rodiklis dar skaičiuojamas, tačiau ekspertai neabejoja, jog įtraukus jį, bendras rodiklis greičiausiai būtų teigiamas.

Metų statistikos rodiklių pristatyme dalyvavęs Vilniaus universiteto ekonomistas Romas Lazutka teigė, kad toks augimas gerokai viršijo prognozes, kurias ekonomistai pateikė metų pradžioje. „Reikia prisiminti, kad BVP daug ko neatskleidžia. Jis yra vienas iš gerovės rodiklių, bet tikrai nepakankamas. Matėme, kad dabar skaičiuojama gamybos metodu, kokia šaka labiausiai prisidėjo prie augimo. Visuomenei aktualiausia būtų sužinoti kaip augo ekonomika skaičiuojant pajamų metodu“, – sakė ekonomistas.

Pristatyme taip pat buvo atskleista daugiau aktualios statistikos. Jau anksčiau buvo pranešta, kad Lietuvoje pirmą kartą nuo 1991 m. padaugėjo gyventojų. 2019 m. gyventojų skaičius Lietuvoje išaugo 145 asmenimis. Daugiausia tai aiškinama padidėjusia imigracija – per metus į Lietuvą gyventi atvyko 40 067 žmogus, iš jų 20 412 – Lietuvos piliečiai. Tiesa, emigracija taip pat dar gaji. Iš 29 tūkst. emigrantų, 24,5 tūkst. buvo lietuviai.

Per metus paaugo ir darbo užmokestis. Bruto darbo užmokestis siekė 1296,2 euro, o neto – 822 eurai. Atlygis didėjo visuose sektoriuose, ypač viešajame – didesnių algų sulaukė švietimo, sveikatos apsaugos, socialinių paslaugų sektoriaus darbuotojai.

2020 01 30 10:10
Spausdinti