Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFLIACIJA
J. Powellas: infliacijos sutramdymas bus „skausmingas“ amerikiečių šeimoms ir verslui
BNS
Pexels

Infliacijos sutramdymas bus „skausmingas“ amerikiečių šeimoms ir verslui, tačiau jei nepavyktų atitraukti kainų nuo dabartinių keturių dešimtmečių metų aukštumų, būtų padaryta dar daugiau žalos, penktadienį pareiškė JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome‘as Powellas analitikų lauktoje kalboje, pasakytoje pinigų politikos formuotojams.

Kalbėdamas kasmetiniame Džekson Houlo ekonominio simpoziume, J. Powellas nebuvo santūrus ir nepaliko vietos abejonėms dėl FRS planų, pažadėdamas veikti „ryžtingai“.

Jis perspėjo, kad tikėtina, jog didžiausios pasaulio ekonomikos raida išliks sulėtėjusi ilgesnį laiką, o stipri JAV darbo rinka nukentės kainų mažinimo proceso metu – šias pasekmes jis pavadino „nemalonia infliacijos mažinimo kaina“.

FRS šiais metais pradėjo agresyvių palūkanų normų kėlimo seriją, o savo neįprastai trumpomis, ypač tiesioginėmis pastabomis, J. Powellas aiškiai pareiškė, kad kova su infliacija dar nesibaigė.

„Kainų stabilumo atkūrimas užtruks šiek tiek laiko ir reikės ryžtingai panaudoti mūsų priemones, kad paklausa ir pasiūla būtų geriau subalansuota“, – teigė jis renginio dalyviams.

„Nors aukštesnės palūkanų normos, lėtesnis augimas ir švelnesnės darbo rinkos sąlygos sumažins infliaciją, tai taip pat sukels tam tikrą skausmą namų ūkiams ir įmonėms“, – pažymėjo J. Powellas.

„Tačiau nesugebėjimas atkurti kainų stabilumo būtų kur kas skausmingesnis“, pridūrė jis.

Nedideli JAV ekonomikos lėtėjimo ir kainų spaudimo mažėjimo ženklai paskatino viltį finansų rinkose, kad centrinis bankas gali sušvelninti savo agresyvų palūkanų normų kėlimą ciklą ir galbūt net pradėti pakeisti kursą kitais metais.

Visgi J. Powellas sužlugdė šias viltis dėl politikos krypties pasikeitimo ir aiškiai pareiškė, jog FRS politika ir orientacinė skolinimosi norma turės išlikti „pakankamai ribojanti“ siekiant, kad infliacija vėl sumažėtų iki tikslinio 2 proc. lygio.

2022 08 29 10:59
Spausdinti