Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


REKLAMA
Kaip planuoti finansus ir skolintis atsakingai?
Partnerio turinys

Nors finansų planavimas turėtų būti kiekvienam suaugusiajam savaime suprantamas dalykas, tačiau net ir gerėjant finansiniam raštingumui, neretai žmonės nesuvaldo savo biudžeto, neįstengia sumokėti įmokos sumos ir tampa skolininkais.

Nedžiugina ir taupančiųjų procentas – GENERAL FINANCING BANKO užsakymu atlikta apklausa rodo, kad net 24 proc. apklaustųjų visai netaupo, o 21 proc. iš jų turi ar planuoja pasiimti vartojimo paskolą. Tad kaip planuoti finansus ir skolintis atsakingai, kad nauji finansiniai įsipareigojimai neslėgtų?

Įvertinkite ne vieną pasiūlymą

Pinigų žmonėms reikia kasdien – netikėtai sugenda automobilis, prireikia atnaujinti namų aplinką, nenuspėjamai išauga gydymo įstaigų paslaugoms mokėtinos sumos ar atsiranda kitų nenumatytų išlaidų. Šiandien, kaip niekada anksčiau, žmonės yra linkę pasinaudoti vartojimo paskolos galimybėmis ir naujai finansiškai įsipareigoja kone kiekvienam didesniam pirkiniui. Vis dėlto, skolintis neįvertinus sąlygų yra išties rizikinga. Nusprendę įsigyti naują automobilį, atnaujinti buitinę techniką ar pasilepinti nauju išmaniuoju įrenginiu, dėl paskolos pasiūlymų kreipkitės į bent du ar tris kreditorius ir gavę jų pasiūlymus skirkite laiko palyginimui. Dėmesį atkreipkite ne tik į mėnesio įmokos dydį, bet ir į administracinius, sutarties sudarymo mokesčius, metinę palūkanų normą, sutarties laikotarpį bei kitas svarbias bendrą kredito mokėtiną kainą įtakojančias sąlygas. Taip susipažinę su kreditoriais ir jų teikiamomis paskolos sąlygomis išsirinksite jums palankiausią finansų įstaigą, kuri atlieps visus jūsų finansinius poreikius.

Domėkitės papildomomis naudomis

Specialistai taip pat pastebi, kad norėdami skolintis sumaniai, prieš sudarydami sutartį su kreditoriumi taip pat turėtumėte pasidomėti šiomis galimybėmis:

Įmokų grąžinimo atidėjimas. Netikėtai ištikus gyvenimiškiems sunkumams – sutrikus sveikatai, netekus darbo, mirus sutuoktiniui ar susidūrus su kitomis problemomis galite keletai mėnesių atidėti įmokų grąžinimą ir turimus pinigus panaudoti jums tuo metu aktualioms išlaidoms.

Paskolos draudimas. Turint pastarąjį, užtikrinama, kad paskolos mėnesio įmokos bus padengtos nesavanoriško darbo netekimo atveju. Be to, nelaimingų atsitikimų atveju šeimos finansus suvaldyti padėtų ir jūsų gyvybės ar sveikatos draudimas. Specialistai pastebi, kad Skandinavijos šalyse ar Vokietijoje fiziniai asmenys beveik nebesiskolina neapdraudę paskolos, o štai Lietuvoje ši praktika dar nėra prigijusi. Vis dėlto, patariama besirūpinant savo finansiniais įsipareigojimais apsidrausti – taip išvengsite nemalonių situacijų netikėtose situacijose.

Taupykite sumaniai ir inovatyviai

Specialistai pastebi, kad tik nedidelė dalis šalies gyventojų planuoja ateities pirkinius, o santaupoms atidedamos sumos nelaimės atveju vargiai galėtų užtikrinti komfortą.

Pradėti taupyti galima nuo paprastų taisyklių: savo gaunamas pajamas, nepriklausomai nuo jų dydžio, išskirstykite pagal 50–30–20 taisyklę. Tai yra, didžiausią dalį skirkite būtiniausiems poreikiams, 30 proc. – hobiams bei pirkiniams, o 20 proc. – taupymui ir investicijoms.

Samdomą darbą dirbantis asmuo, gaunantis vidutines pajamas, likus savaitei iki atlyginimo turėtų galėti laikytis įprastos rutinos ir kardinaliai nemažinti savo poreikių – tai rodo tinkamą finansų planavimą. Įpraskite kiekvieną mėnesį sudaryti asmeninį ar šeimos ūkio biudžetą, detaliai peržiūrėkite, kur ir kaip paskirstomos jūsų pajamos. Skirdami laiko tokiam įvertinimui, matysite, kur galimai išleidžiate per daug, o kur galėtume skirti daugiau. Tai žinodami iš anksto, savo finansus suplanuosite lengviau ir išvengsite mėnesio pabaigoje dažnai tykančių finansinių duobių.

Specialistai tai pat pataria pasidomėti, kaip galėtumėte įdarbinti savo pinigus. Būdų taupyti šiandien apstu ir pinigų tikrai nereikia laikyti kojinėse, pakanka šiek tiek grynųjų turėti po ranka. Jeigu finansų rinkos, kriptovaliutos ir investavimas atrodo pernelyg sudėtinga, taupykite saugiai, sudarydami terminuotojo indėlio sutartį ar tiesiog laikydami pinigus taupomojoje sąskaitoje, kurioje kaupiasi palūkanos. Na, o turintiems daug finansinių įsipareigojimų pas skirtingus kreditorius, patariama refinansuoti savo paskolas – taip ne tik supaprastinsite įmokų mokėjimą, bet labai tikėtina sumažinsite ir bendrą įmokų sumą.

BEREKLAMOS:

2023 04 07 10:35
Spausdinti