Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KRIPTOVALIUTOS
Kur buvęs, kur nebuvęs: bitkoinas fiksuoja aukščiausias kainas per trejus metus
IQ

Nors JAV prezidento rinkimų rezultatų dar laukiama, ir, gali būti, dar labai negreitai sužinosime galutinį rinkėjų sprendimą, pasaulio finansų rinkoms susidariusi situacija tarsi suteikė naujo impulso.

Ne išimtis ir kriptovaliutų rinka. Jos vedlys bitkoinas (BTC) lapkričio penktąją pasitiko didžiuliu šuoliu – įveikęs 14 tūkst. JAV dolerių ribą, 15:30 Lietuvos laiku pasiekė 14,9 tūkst. JAV dolerių ribą. Tai – daugiau nei 8,5 proc. augimas per parą. 

Dar pakankamai jaunoje kriptovaliutų rinkoje būdavo įprasta, kad krintantis ar kylantis bitkoinas su savimi tempia ir likusias valiutas. Tiesa, dabartinis bitkoino ralis ne visoms joms atsiliepė vienodai. Eteris (ETH) ir riplis (XPR) pakilo atitinkamai 5,5 ir 1,5 proc., tačiau, pavyzdžiui, monero (XMR) per parą nukrito 5,2 proc. Visgi šiandien kriptovaliutų rinkoje matyti kur kas daugiau augimo atvejų, o bendra jos vertė, coinmarketcap.com duomenimis, viršijo 420 mlrd. JAV dolerių ir per parą paaugo daugiau nei 6 proc.

Susidomėjimas bitkoinu išaugo 2017 m., kai ši ir alternatyvios kriptovaliutos fiksavo didžiulį vertės šuolį. Vienu metu BTC kaina siekė 20 tūkst. JAV dolerių, tačiau metų pabaigoje sekė keliolika mėnesių trukęs kritimas, kol 2019 m. pradžioje kaina stabilizavosi ties 3,5 tūkst. JAV dolerių. Šis nesenas prisiminimas, kaip ir faktas, kad kriptovaliutų rinka vis dar reguliuojama gerokai mažiau nei tradicinės rinkos, gali atbaidyti nemažai potencialių kritovaliutų investuotojų. 

Visgi dalis kriptovaliutų entuziastų bitkoiną laiko savotišku „naujuoju auksu“, kuris tarsi turėtų apsaugoti jų pajamas krizių laikotarpiu. 

2020-ieji buvo geri metai šios prognozės išmėginimui – metų pradžioje JAV nužudžius Irano generolą majorą Quasemą Soleimani ir sukėlus pasaulio nuogąstavimus dėl didelio masto konflikto, akcijų kursas krito, o kriptovaliutų – kilo. Tačiau kovo mėnesį dėl koronaviruso krizės pasaulio akcijų kursui nučiuožus žemyn, kartu pasekė ir kriptorinka. Iki šiol ji daugmaž atkartodavo akcijų biržų kryptis. Prieš JAV prezidento rinkimus kylant kriptovaliutų vertei spekuliuota, jog jų kainas kelia asmenys, norintys apsaugoti savo pinigus tuo atveju, jeigu Donaldas Trumpas nepripažintų rinkimų rezultatų, sukeldamas chaosą šalyje ir dolerio nuvertėjimą. Visgi ir pats BTC vis dar pasižymi dideliu vertės svyravimu – cointelegraph.com duomenimis, per pastaruosius 16 mėnesių mažiausias kintamumo rodiklis buvo 57 proc. 

Lietuvos bankas, savo poziciją apie kriptovaliutas paskelbęs dar 2017 m., įspėja vartotojus, kad  virtualiosios valiutos yra rizikinga priemonė, o spekuliavimas jomis gali lemti reikšmingus pinigų praradimus.

2020 11 05 14:00
Spausdinti