Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INVESTICIJOS
Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indeksas – vienas žemiausių nuo 2014 metų
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Vilnius.

Daugiau nei pusė Lietuvoje veikiančių užsienio kapitalo įmonių vadovų mano, kad šalies ekonomika artimiausiu metu taps vis mažiau stabili, rodo investuotojų asociacijos „Investors‘ Forum“ pasitikėjimo indeksas.

Bendra indekso vertė trečiąjį ketvirtį siekė 0,96 balo iš dviejų galimų ir antrą kartą nuo 2014 metų, kai pradėti tokie tyrimai, buvo mažesnė už vienetą – tai rodo, kad vertindami šalies verslo aplinką investuotojai turi daugiau neigiamų negu teigiamų lūkesčių.

Daugiau negu pusė (55 proc.) investuotojų trečiąjį ketvirtį prognozavo, kad artimiausioje ateityje šalies ekonominė aplinka taps vis mažiau stabili (antrąjį ketvirtį – 35 proc.). Tuo metu daugiau negu penktadalis (22 proc.) vadovų manė, kad Lietuvoje trūksta politinio stabilumo.

Pasak asociacijos valdybos pirmininko Rolando Valiūno, niūrią investuotojų nuotaiką lemia Rusijos agresijos Ukrainoje sukeltas nestabilumas ir ekonominiai svyravimai, rekordiškai išaugusios energijos išteklių ir žaliavų kainos bei infliacija.

„Investuotojai prasčiau vertina visą dabartinę verslo aplinką, nesitiki ją pagerėsiant artimiausiu metu, taigi, pesimistiškiau žvelgia ir į verslo plėtrą. Tai daro poveikį ir požiūriui į Lietuvos ekonomikos perspektyvas: gerokai išaugo verslininkų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis artimiausiu metu blogės“, – pranešime teigė R. Valiūnas.

Respondentų nuomone, svarbiausi valstybės darbotvarkės prioritetai turėtų būti švietimo reforma, energetikos rinkos sureguliavimas ir viešojo sektoriaus efektyvumo didinimas.

Beveik pusė (47 proc.) respondentų mano, kad įmonių pelnas mažės, o 38 proc. prognozuoja mažesnes investicijas. Panaši jų dalis teigia, jog įmonės priims mažiau naujų darbuotojų. Vis dėlto atlyginimo mažėjimo nesitikima – 6 iš 10 apklaustųjų sakė, kad algos artimiausiu metu toliau augs.

62 proc. įmonių vadovų mano, kad Lietuva yra atvira naujoms investicijoms, o svarbiausiu šalies privalumu laikoma kvalifikuota darbo jėga. Vis dėlto 64 proc. apklaustųjų nurodė, kad kvalifikuotų darbuotojų nepakanka visai ar iš dalies.

Vyriausybės veiklą palankiai vertina 61 proc. investuotojų, o palankiausiai vertinama Krašto apsaugos ministerija (72 proc.), taip pat Socialinės apsaugos ir darbo (62 proc.), Užsienio reikalų (60 proc.), Finansų bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (po 58 proc.).

Rugsėjį–spalį atlikto tyrimo metu apklausti 58 Lietuvoje veikiančių užsienio kapitalo įmonių atstovai.

2022 11 23 11:49
Spausdinti