Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


EKONOMIKA
N. Mačiulis: nesulaukus defliacijos kovą jos galima tikėtis vasarą
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Nerijus Mačiulis.

Nulinę ar neigiamą mėnesio infliaciją kovą pasiekti sutrukdė brangę drabužiai ir avalynė, tačiau defliacijos galima tikėtis vasarą, sako „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis. Tačiau, pasak jo, pieno produktai pinga jau ne pirmą mėnesį iš eilės, vis dėlto daugelio kitų prekių kainos nekrenta.

„Nėra nulio, nėra laukiamos defliacijos. Kiekvieną mėnesį atsiranda vis kitų specifinių priežasčių, kurios vidutinį kainų lygį –vis dar pakelia, – kovą pagrindinė priežastis buvo sezoniniai drabužiai ir avalynė, tas prisidėjo prie prekių brangimo“, – antradienį BNS sakė N. Mačiulis.

Mėnesio infliacija – kovą, palyginti su vasariu – infliacija Lietuvoje siekė 0,5 proc., o palyginti su tuo pačiu metu pernai, – 16,6 proc., antradienį pranešė Valstybės duomenų agentūra.

N. Mačiulis sako, kad nors ir pastebimas kai kurių maisto produktų pigimas, ne visų prekių kainos mažėja.

„Žiūrint į kitų kai kurių atskirų prekių kategorijų kainų dinamiką mes matome, kad, pavyzdžiui, kaip ir buvo galima tikėtis, pieno produktai pinga ir gana ženkliai ne pirmą mėnesį iš eilės. Tai susiję, aišku, su žaliavinio pieno atpigimu, palyginus su praėjusių metų rekordais, atpigo energetiniai ištekliai (...) Daugelis kitų prekių nepinga taip, kaip norėtųsi“, – kalbėjo N. Mačiulis.

Jo manymu, šiemet maisto prekių kainos nedidės arba didės ne taip sparčiai, kai kurios – mažės, tačiau toliau brangs paslaugos, o antroje metų pusėje metinė infliacija bus vienaženklė.

Ekonomistas nedrįso prognozuoti, kokia infliacija bus balandį – bendram kainų lygio mažėjimui gali sutrukdyti galimas degalų brangimas dėl Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) sprendimų, tačiau defliaciją jis numato vasarą.

„Balandį koją gali pakišti kuro kainos dėl OPEC susitarimo riboti naftos pasiūlą. (...) Tikrai labai sunku pasakyti, kurį mėnesį matysime defliaciją, bet manau, kad labiausiai tikėtina vasarą: kai nėra tokių keistų ir neįprastų metų, kokie buvo 2022-ieji, mes matome labai ženklų sezoninį maisto produktų pigimą, daržovių, vaisių, drabužių, avalynės išpardavimą, visa tai dažniausiai sukuria defliaciją vasarą. Bet nenustebčiau, jeigu tai būtų balandį ar gegužę“, – kalbėjo N. Mačiulis.

2023 04 11 10:53
Spausdinti