Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


„Orion Leasing“ lizingo portfelį šiemet didins iki 27 mln. eurų
Pranešimas spaudai
Bendrovė
L. Belickas.

Prieš pusantrų metų veiklą pradėjusi Lietuvos lizingo bendrovė „Orion Leasing“ šiemet savo lizingo portfelį numato didinti 2,7 karto – iki 27 mln. eurų. Portfelis augs diegiant vis daugiau integruoto finansavimo priemonių pas partnerius ir siūlant ekonomikos lėtėjimo fone išpopuliarėjusius sprendimus.

Veiklą pradėjusi 2021 m. vasarą, „Orion Leasing“ iš viso jau suteikė finansavimo už 17 mln. eurų.

Laimonas Belickas, „Orion Leasing“ generalinis direktorius, sako, kad veiklos pradžioje bendrovė daugiausiai koncentravosi į klasikinį naujos technikos lizingą smulkiam ir vidutiniam verslui, o dabar vis didesnį pagreitį įgauna vadinamieji integruotų finansų sprendimai (angl. embedded finance) partneriams.

„Mūsų įdirbis su pažangia API tipo (angl. Application Programming Interface, API) programavimo sąsaja grįsta IT sistema jau pradeda duoti rezultatų. Esame pirmieji tokios sistemos naudotojai Baltijos ir Šiaurės šalyse. Automatiniai finansavimo sprendimai, išmanūs klientų identifikavimo būdai ir turto rizikos valdymo sprendimai yra grindžiami mūsų IT sąsajomis su partnerių sistemomis bei daugeliu kitų išorinių duomenų registrų. Šiemet esame numatę šią partnerystę plėsti ir į kitas ES šalis“, – sako L. Belickas.

Be to, vis didesnį svorį bendrovės paslaugų portfelyje įgauna ir vadinamieji turto kaip paslaugos (angl. Asset as a service) ir skolinimo kaip paslaugos (angl. Lending as a Service) sprendimai: vietoje paprasto skolinimosi, pirkėjai reikiamą turtą tiesiog gali nuomotis ar juo laikinai disponuoti, mokėdami komisinį mokestį už naudojimąsi.

„Jaučiame didelę paklausą integruotų finansų srityje: klientams reikia galimybės naudotis turtu čia ir dabar, o partneriams – tinkamos skolinimo priemonės, kurią kaip paslaugą galėtų teikti savo klientams. Šių dviejų tipų sprendimams ir skiriame didžiausią dėmesį“, – dėsto L. Belickas.

Aukščiau aptarti finansavimo būdai nedidina įmonių skolų, tad atsargesnis ir lankstesnis investavimas yra natūralus verslo atsakas į ekonomikos sulėtėjimą. Nepaisant kai kurių sričių sulėtėjimo, poreikis investuoti į įrangą ir ja disponuoti niekur nedingęs, pastebi bendrovė.

Pasak „Orion Leasing“ atstovų, būtent praėjusių metų rudenį klientams pasiūlyta saulės elektrinių nuomos paslauga įrodė, kad lankstesnio pobūdžio finansiniai sprendimai yra labai reikalingi.

„Orion Leasing“ lizingo portfelis yra plačiai diversifikuotas – 23 proc. viso portfelio praėjusių metų pabaigoje sudarė automobiliai ir elektromobiliai, 20 proc. – komercinis transportas, 18 proc. – žemės ūkio technika, 15 proc. – statybinė ir krovimo įranga, o likusią dalį – kita technika ir įranga. Vidutinis lizingo sutarties laikotarpis – 36 mėn.

Bendrovė šiais metais planuoja pradėti teikti paslaugas kitose Baltijos šalyse ir vienoje didžiųjų Vakarų Europos rinkų.

„Einame paskui savo klientus ir partnerius į tas rinkas, kuriose šie vykdo tarptautinę plėtrą. Žinome savo klientų finansines galimybes, todėl jaučiamės subrendę jiems padėti užsienio rinkose“, – sako L. Belickas.

2023 03 02 16:12
Spausdinti