Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KRIPTOVALIUTŲ RINKA
S. Petry: dauguma kriptovaliutų yra bevertės
Agnė Piepaliūtė

Didžiausios pasaulio finansų institucijos pripažįsta blokų grandinės technologijos naudą ir eksperimentuoja su jų praktiniu pritaikymu. Tačiau, pasak Mančesterio universiteto verslo mokyklos („Alliance Manchester Business School“) finansų dėstytojo Stefano Petry, kriptovaliutų rinka dar turi ryškių trūkumų. IQ apžvalgininkė Agnė Piepaliūtė eksperto teiravosi, ar iš aukštumų smingančios kriptovaliutos dar turi vilties pakilti?

Kas lėmė dviejų kriptovaliutų Luna ir TerraUSD žlugimą? Juk TerraUSD buvo susieta su JAV doleriu ir priklausė stabilių valiutų (stablecoins) kategorijai.

– Negaliu paaiškinti, kas lėmė žlugimą tuo metu, kai jis įvyko. Man veikiau kyla klausimas, kodėl to nenutiko anksčiau. Susidaro įspūdis, kad rinkos dalyviai jau seniai žinojo, jog stabiliosios kriptovaliutos, paremtos algoritminiu kainos fiksavimu, negali išlikti tvarios ilguoju laikotarpiu. Tam reikia įkeisti turtą, kuris negali būti kita kriptovaliuta. Belieka ištirti, ar tai buvo koordinuota ataka prieš algoritminį kainos fiksavimą, ar tiesiog atsitiktinumas, atsižvelgiant į dabartinius finansų rinkos neramumus.

Ar galima sakyti, kad teros blokų grandinės žlugimas lėmė visos kriptovaliutų rinkos nuosmukį ir į dėmesio centrą sugrąžino tradicin ir centralizuotų formų turtą?

2022 07 14 06:45
Spausdinti