Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


EKONOMIKA
TVF ragina Europos šalių centrinius bankus „žudyti infliacijos žvėrį“
ELTA
Freepik

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) paragino Europos šalių centrinius bankus tęsti palūkanų didinimą ir tokiu būdu „žudyti infliacijos žvėrį“.

„Jums reikia nužudyti tą žvėrį“, – penktadienį žurnalistams Stokholme pareiškė TVF Europos departamento vadovas Alfredas Kammeris. Pasak jo, istorijoje apstu atvejų, kuomet normų didinimo kampanijas sustabdžiusiems pinigų politikos formuotojams tekdavo bandyti dar kartą, o tai tik dar labiau pakenkdavo ekonomikai.

Europos centrinis bankas (ECB) ir kitos regiono finansų institucijos praėjusiais metais inicijavo beprecedentes palūkanų normų didinimo kampanijas. Tačiau pastaruoju metu daugėja spėlionių, kad jos gali būti stabdomos, fiksuojant lėtėjantį ekonomikų ir infliacijos augimą, taip pat kilus chaosui bankininkystės sektoriuje, kai JAV žlugo keli bankai.

Nepaisant to, TVF mano, kad centriniai bankai turėtų tęsti normų kėlimą.

A. Kammerio teigimu, ECB atveju „tai reikštų ilgesnį griežtinimą – mūsų manymu, iki 2024-ųjų vidurio“. Pareigūno manymu, infliacija tikslą pasiektų 2025 m. A. Kammeris tvirtino, kad Europos bankų sistema yra gerai kapitalizuota, tad jai pavyktų atlaikyti aukštesnių palūkanų normų spaudimą.

ECB Valdančioji taryba susitinka kitą savaitę.

TVF taip pat paragino Europos šalis mažinti savo biudžeto deficitus.

Paklaustas apie rizikas žemyno ekonomikų augimui, A. Kammeris nurodė, kad jos šiuo metu jau yra pasiekusios „didžiausius gamybinius pajėgumus“, o darbo rinkos yra tvirtos. Kalbėdamas apie atlyginimus, TVF Europos departamento vadovas tvirtino, kad darbo užmokesčio prieaugiai euro zonoje iki šiol buvo kuklūs, tad esama šiek tiek vietos tolesniam augimui.

2023 04 28 12:06
Spausdinti