Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PALŪKANŲ NORMOS
Viso gero, LIBOR: paskolų kainas lėmęs indeksas ir pasitraukdamas palieka bėdų
Rokas Markauskas
Twenty20
LIBOR buvo vienas iš Londono Sičio galios simbolių.

Tarpbankinių palūkanų norma LIBOR (angl. London Interbank Offered Rate) skaičiuoja jau 45 metus, bet pirmąjį Naujųjų metų rytą pasaulis jai tars „Viso gero“.

Lietuviai apie LIBOR eros pabaigą sužinojo jau anksčiau. Prieš mėnesį komerciniai bankai savo klientams, kurių paskolų sutartyse palūkanų norma susieta su LIBOR, pranešė apie LIBOR pakeitimą EURIBOR indeksu. Bankų klientams pasiūlyta sutikti arba per 60 dienų grąžinti paskolą.

Sutepta reputacija

Atsisveikinti su LIBOR tenka dėl blogos jo reputacijos, tiksliau, prarasto pasitikėjimo. 2012 m. kilo tarptautinis skandalas, nes paaiškėjo, kad bankai klaidingai padidina arba sumažina LIBOR palūkanų normą, siekdami pasipelnyti iš sandorių arba sudaryti įspūdį, kad jų kreditingumo rodiklis geresnis nei yra iš tiesų. Tai turėjo didelį neigiamą poveikį finansų sektoriaus įvaizdžiui, o dalyvavę manipuliatyviose schemose buvo minimi tokie rinkos milžinai kaip „Barclays“, „Deutsche Bank“, „Citigroup“ ir „JPMorgan Chase“.

Lietuviai per 2009 m. krizę ypač keikė lietuviškąjį LIBOR atitikmenį VILIBOR – paskolas litais paėmę klientai turėjo mokėti dviženkles palūkanas, kai tuo tarpu LIBOR smigo prie pat nulio ir eurais pasiskolinę gyventojai ar įmonės sunkiais laikais galėjo bent šiek tiek atsikvėpti. VILIBOR nustatydavo šalyje veikę komerciniai bankai, panašiu principu kaip ir LIBOR, tik rinkos dalyvių buvo gerokai mažiau.

Britų verslo dienraštis „The Financial Times“ atkreipia dėmesį, kad net ir bandant reformuoti suteptą paskolų palūkanų normą, jos vyriausiąją reguliavimo instituciją, Jungtinės Karalystės Finansinio elgesio tarnybą, neramino dar didesnė problema: indeksas skelbiamas kiekvieną dieną apie 11.55 val. Londono laiku, tai kėlė rimtą pavojų finansų sistemos stabilumui.

„Nors norma veikė kaip orientacinė kaina sutartims, kurios paveikė milijonus vartotojų, bankų finansavimo veikla, kurią ji turėjo atspindėti, nebeegzistavo. Bankų pateikiami kasdienio fiksavimo dokumentai buvo daugiausia apytikriai. Be to, po skandalų bankai nebenorėjo šio darbo“, – rašė „The Financial Times“.

Jei lietuviai ir kiti europiečiai turėjo alternatyvą LIBOR indeksui – EURIBOR, tai Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos iki šiol suka galvą, kaip išeiti iš padėties. „JK gali kreiptis į SONIA – vienos nakties apsikeitimo sandorių palūkanų normą. JAV turėjo sukurti naują indeksą nuo nulio – SOFR. Bankams ir reguliavimo institucijoms tai reiškė ne tik naujų gairių kūrimą, bet ir alternatyvių teisinių apsaugos priemonių nustatymą bei nuolatinį būgno mušimą, kad rinkos būtų pasirengusios“, – pastebima „The Financial Times“ straipsnyje.

JK ir JAV valdžios institucijos, siekdamos palengvinti naštą, leido naudotis JAV dolerių „sintetiniu“ LIBOR (USD LIBOR) esamomis sutartimis iki 2023 m. vidurio. Jungtinės Karalystės Finansinio elgesio tarnyba taip pat leido naudoti „sintetines“ LIBOR versijas, kad atpratintų nuo palūkanų normos užsispyrusias sutartis.

Sunkus atsisveikinimas

Biržos analitikos bendrovės OSTTRA duomenimis, lapkritį JAV maždaug 70 proc. naujų apsikeitimo sandorių vis dar buvo susiję su LIBOR, o JAV reguliavimo institucijų pastangos per vasarą perkelti ateities sandorius į SOFR sulaukė tik ribotos sėkmės. Skaičiuojama, kad su LIBOR dar tebėra susieta sutarčių, kurių bendra vertė siekia 230 trln. JAV dolerių.

„Liepimas žmonėms nustoti naudoti LIBOR – tai lyg iš naujo įvesti prohibiciją. Žmonės vis tiek gers iki pat paskutinės akimirkos“, – „The Financial Times“ citavo Amerikos banko JAV tarifų skyriaus vadovą Marką Cabaną.

Kas skaičiuoja EURIBOR?

Atsisveikinus su LIBOR, paskolų turintys Lietuvos gyventojai ir įmonės ims atidžiau sekti EURIBOR indeksą. Kaip jis apskaičiuojamas?

EURIBOR skelbia Europos bankų federacija, atstovaujanti 4,5 tūkst. bankų 24 Europos Sąjungos šalyse ir Islandijoje, Norvegijoje bei Šveicarijoje. EURIBOR, kaip ir LIBOR, yra vidutinis palūkanų dydis, už kurį vieni bankai skolina lėšas kitiems.

Šiuo metu visi EURIBOR rodikliai yra neigiami. Savaitės EURIBOR yra -0,595 proc., metų – -0,495 proc. Taip pat skaičiuojamas mėnesio, trijų ir pusmečio EURIBOR. LIBOR rodiklis pastaruoju metu, nepaisant kokiam laikotarpiui skolinama, jau tapo teigiamu. Tad ašarų per LIBOR laidotuves Lietuvoje niekas nebrauks.

2021 12 31 11:00
Spausdinti