Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JUANIO KURSAS
Xi Jinpingui užsitikrinus naują kadenciją, Kinijos juanio kursas smuko į 15 metų žemumas
BNS
Unsplash

Kinijos juanio kursas antradienį smuko į žemiausią lygį per 15 metų JAV dolerio atžvilgiu, investuotojams sunerimus, kai prezidentas Xi Jinpingas sekmadienį užsitikrino istorinę trečiąją Kinijos vadovo kadenciją ir paaukštino kai kuriuos savo artimiausius Komunistų partijos sąjungininkus, taip įtvirtindamas savo, kaip galingiausio šalies vadovo nuo Mao Zedongo laikų, poziciją.

Žemyninio juanio, kuris nėra laisvai konvertuojamas ir kurio kurso svyravimai yra ribojami iki 2 proc. nuo kiekvieną dieną centrinio banko nustatomo kurso, kursas nukrito net 0,6 proc. iki 7,3084 juanio už JAV dolerį, o tai yra silpniausias lygis nuo 2007 metų gruodžio mėnesio ir arti antradienį centrinio banko nustatytos apatinės prekybos intervalo ribos.

Vadinamojo ofšorinio juanio – kuris platinamas už žemyninės Kinijos ribų ir kuriuo prekiaujama laisviau nei valiuta vidaus rinkoje – kursas nukrito iki 7,3735 juanio už JAV dolerį, arba žemiausio lygio nuo 2010 metų, kai Honkongo kliringo bankams buvo suteiktas leidimas laisvai atidaryti sąskaitas šiais juaniais.

Kinijos valiuta, kaip ir kitos pagrindinės valiutos, patyrė smūgį, nes JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) „vanagiška“ pozicija vilioja investuotojus rinktis JAV dolerį.

Savaitgalį paskelbtas pranešimas, kad Xi Jinpingas užsitikrino trečią partijos vadovo kadenciją ir prezidento postą, sukėlė investuotojų nuogąstavimus, kad Kinijos valdžia tęs nulinio COVID ir kitą politiką, kuri smogė ekonomikai.

Juanis ir Honkongo biržos biržoje kotiruojamų Kinijos įmonių akcijos pirmadienį smuko, nepaisant to, kad tą pačią dieną buvo paskelbta apie geresnį nei tikėtasi ekonomikos augimą trečiąjį ketvirtį.

Kinijos ekonomika trečiąjį ketvirtį išaugo daugiau, nei prognozavo analitikai – 3,9 proc., palyginti su analogišku 2021 metų laikotarpiu.

2022 10 25 11:11
Spausdinti