Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ŽEMĖS ŪKIS
ŽŪM: Komisija patvirtino 4,3 mlrd. eurų vertės 3 metų Lietuvos strateginį planą
BNS
Paulius Peleckis/BNS
Kęstutis Navickas.

Europos Komisija (EK) patvirtino Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginį planą. Pagal jį penkeriems metams šalies žemės ūkiui ir kaimo plėtrai bus skirta beveik 4,3 mlrd. eurų, įskaitant nacionalinį finansavimą, pranešė Žemės ūkio ministerija.

„Tokio svarbaus Lietuvai strateginio dokumento patvirtinimas padės ne tik atliepti kylančius iššūkius, bet ir leis pradėti įgyvendinti svarbius visam Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai sprendimus bei projektus“, – pranešime sakė ministras Kęstutis Navickas.

Pasak ministro, tęsiantis karui Ukrainoje Lietuva strateginiame plane atsižvelgė į naujas geopolitines aplinkybes ir siekia sumažinti savo priklausomybę nuo pašarų, trąšų, energetinių resursų ir kitų išteklių importo nekenkiant našumui, apsirūpinimo maistu saugumui ar sektoriaus žalinimui.

Beveik pusė strateginio plano lėšų – apie 2 mlrd. eurų – skirta apsirūpinimui tvariais metodais užauginta žemės ūkio produkcija, sektoriaus pridėtinės vertės ir konkurencingumo didinimas.

Siekiant paremti ūkininkavimo tęstinumą, išlaikyti gamybą ir padėti ūkininkams tęsti vartotojų aprūpinimą tvariai užauginta žemės ūkio produkcija 1,135 mlrd. eurų (apie 2,9 mln. hektarų) bus skirta bazinėms išmokoms.

Numatoma, kad 20 proc. tiesioginių išmokų sumos bus skiriama mažiems ir vidutiniams ūkiams. Papildomai ekonomiškai jautriems, sunkumų patiriantiems sektoriams yra teikiama susietoji parama, kuri apima baltyminius augalus, vaisius ir daržoves, riešutus, pienines karves, sėklines bulves, jautieną, cukrinius runkelius, avis ir ožkas.

Apie 35 proc. kaimo plėtros finansavimo skiriama ūkių modernizavimui ir tvarioms investicijoms į technologijas ar atsinaujinančiąją energiją. Suteikiama galimybė lengvatinėmis sąlygomis gauti paskolas investicijoms bei apyvartiniam kapitalui. Taip pat remiamos rizikos valdymo priemonės.

Iki 2027 metų „žaliosioms” priemonėms numatoma skirti apie 1,3 mlrd. eurų (31 proc.) strateginio plano lėšų.

25 proc. tiesioginės paramos biudžeto skirta ekologinėms sistemoms.

Iki laikotarpio pabaigos planuojama ekologinio ūkininkavimo plotus padidinti bent 50 proc., siekiant nacionalinio tikslo – iki 2030 metų padvigubinti šiuos plotus, kad jie sudarytų 16 proc. žemės ūkio naudmenų.

Kaimo gyvybingumui palaikyti, tarp jų – ir jauniesiems ūkininkams – numatyta skirti – 0,9 mlrd. eurų. Beveik dukart daugiau lėšų nei 2014–2020 metais planuojama skirti jauniesiems ūkininkams, teikiant papildomą paramą tiesioginėmis išmokomis bei įsikūrimui. Planuojama paremti daugiau kaip 4,6 tūkst. jaunųjų ūkininkų.

Mokymams, konsultavimui numatyta 115,1 mln. eurų.

2022 11 21 14:15
Spausdinti