Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ES IR AFGANISTANAS
Afganistanas – Europos žadintuvas
Evaldas Labanauskas
Vyčio Snarskio pieš.

Ant kylančio lėktuvo lipančių ir krintančių afganistaniečių vaizdai šokiravo visą pasaulį, o ES ypač. Ne tik dėl to, kad gaila nelaimėlių.

Nuo talibų bandančių pabėgti ir ant kylančio JAV karinio lėktuvo besiropščiančių afganistaniečių vaizdo įrašai ir net asmenukės tapo Vakarų fiasko Afganistane po 20 metų trukusio karo simboliu. Skubus pasitraukimas iš Afganistano Europai atnešė nuo baimių dėl naujos pabėgėlių krizės iki dar vieno įrodymo, kad ES galios itin ribotos, o besikeičiančiame pasaulyje jau negalima kliautis tik JAV.

Rugsėjo viduryje Europos Parlamento sesijoje Strasbūre netrūko aistrų dėl Afganistano. „Reikia padėti pabėgėliams, reikia padėti moterims. Reikia padėti jiems atgauti viltį“, – socialistų vardu kalbėjo Iratxe García Pérez ir siūlė įteikti Anatolijaus Sacharovo premiją kokiai afganistanietei. „Turime sukurti geresnę ir efektyvesnę užsienio politiką“, – ragino žaliųjų atstovė Tineke Strik.

„Matome, kad dabar Rusija ir Kinija pasinaudos Vakarų susiskaldymu, ir mes turime imtis veiksmų. Valstybės narės turi visų pirma ginti savo žmones. Europos žmonės neturi susidurti su dar viena migrantų banga“, – šaukė Jérôme’as Riviere iš kraštutinių dešiniųjų Identiteto ir demokratijos frakcijos.

2021 10 11 06:45
Spausdinti