Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, spalio 24 d.


PASKUTINIS SĄRAŠE
Atsispirti nuo dugno: rinkimų sąrašo apačioje esančių politikų istorijos
Karolis Juršys
ELTA
Kiek aukštai užlipsiu?.

Paskutinėje sąrašo eilutėje šiemet kaip niekada daug žinomų pavardžių. Net kelios partijos nusprendė, kad galu varomas sąrašas sugebės pavergti rinkėjų širdis. Kuris iš šių kandidatų gali kilti aukščiausiai?

Paskutinė vieta rinkimų sąraše – tikrai ne pati blogiausia ir ne beviltiška. Jau ankstesniuose rinkimuose šią vietą dažniausiai užimdavo politikas, kuris būdavo per mažas sėdėti greta sąrašo lyderių, bet jausdavosi per didelis, kad neleistų sau matuotis Seimo nario batų. Būtent taip 2016 m. į Seimą buvo išreitinguotas valstietis Egidijus Vareikis, kuris iš 141 vietos pakilo į 23, o 2020 m. – ir konservatorius Matas Maldeikis, atsidūręs 21 vietoje. 2008 m. Agnė Zuokienė iš Liberalų ir centro sąjungos sąrašo 141 vietos iškopė į septintą, bet liko pirma už brūkšnio.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Skirtingi keliai – vienas tikslas

Šiemet dalis partijų šią poziciją atidavė politiniams naujokams – taip pasielgė Liberalų sąjūdis (LS), „Nemuno aušra“ ir Laisvės partija, kurios į sąrašų galą nustūmė menkai žinomus ir beveik jokios politinės patirties neturinčius kandidatus.

Konservatoriai elgiasi nuosekliai – iki šiol Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) šią poziciją atiduodavo neryškiam, pradedančiam, tačiau tam tikrą akademinį ar technokratinį bagažą turinčiam kandidatui. Šiemet TS-LDK šią poziciją skyrė vieną kadenciją (2016–2020 m.) Seime išdirbusiam Liutaurui Kazlavickui.

Visgi didžiausią šioje lygoje ažiotažą keliantys žaidėjai – Mindaugas Sinkevičius, Virginijus Sinkevičius ir Ignas Vėgėlė – pasakoja skirtingas istorijas ir slepiasi po skirtingais motyvais.

Jeigu ne čekiukų skandalas, Jonavos meras M. Sinkevičius greičiausiai būtų vienas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąrašo vedlių ir bendrame IQ Seimo indekse užimtų tvirtas pozicijas. Bet Lietuvos socialdemokratų partija nusprendė atlikti triuką su paskutiniu sąrašu numeriu – taip neužtrenkė Seimo durų teismų suolus trinančiam M. Sinkevičiui, o jei šis pakils pakankamai aukštai ir pateks į Seimą, bus galima teisintis rinkėjų valia.

Didžiausią šioje lygoje ažiotažą keliantys žaidėjai – M. Sinkevičius, V. Sinkevičius ir I. Vėgėlė – pasakoja skirtingas istorijas ir slepiasi po skirtingais motyvais.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašo gale pasirodęs V. Sinkevičius taip pat sukėlė intrigą – nejaugi buvęs Europos Komisijos narys ir birželį į Europos Parlamentą (EP) išrinktas politikas nenusipelno aukštesnės vietos sąraše? Žinoma, čia slypi ir politinės moralės klausimas – ar tikrai sąžininga ką tik į EP išrinktą politiką kelti Seimo rinkimuose? Visgi, priešingai nei atsakymų vengianti socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, „Vardan Lietuvos“ nurodė, koks būtų V. Sinkevičiaus vaidmuo nacionalinėje politikoje. Jeigu Sauliaus Skvernelio vedama partija dalyvautų ministrų portfelių dalybose, V. Sinkevičius būtų partijos kandidatas į ministrus.

Ir galiausiai plačiai aptartas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo paskutinis numeris I. Vėgėlė. Šią poziciją I. Vėgėlė pasirinko savo iniciatyva, norėdamas, kaip pats teigė, įrodyti, kad siekia ne Seimo mandato, o politinės vienybės idėjos. Kiekvienas LSDP ir „Vardan Lietuvos“ į paskutinę vietą patupdytas Sinkevičius žaidžia savo žaidimą: vienas – „noriu, bet negaliu“, kitas – „galiu, bet nenoriu“. O I. Vėgėlė nori įrodyti savo tikrąją vertę ne tik rinkėjams, bet ir naujajam politiniam partneriui (kuris pats nedalyvauja rinkimuose) Ramūnui Karbauskiui. Ar I. Vėgėlei pavyks nuo dugno pakilti į vandens paviršių – viena įdomesnių šių rinkimų intrigų.

Pirmieji iš paskutinių

IQ atlikta analizė rodo, kad tarp paskutinių sąrašų kandidatų pirmauja LSDP atstovas M. Sinkevičius. Buvęs ministras, dabar Jonavos meras turi patirties tiek nacionalinėje, tiek regioninėje politikoje, pastaruosius ketverius metus buvo matomas žiniasklaidoje, tačiau 2020 m. turėtas ryškus rinkėjų pasitikėjimas šiemet yra didžiausias M. Sinkevičiaus X faktorius šiuose Seimo rinkimuose, kurie nulems jo politinę karjerą. O IQ apklausoje dalyvavę ekspertai M. Sinkevičiaus reputaciją įvertino prasčiausiai (–17 taškų).

Antroje vietoje rikiuojasi buvęs eurokomisaras V. Sinkevičius, kuris taip pat galėtų nesunkiai konkuruoti su kitais aukščiausias vietas bendrame IQ indekse užimančiais politikais. IQ atliktoje ekspertų apklausoje išryškėjo ir kita V. Sinkevičiaus stiprybė – beveik visi apklausti ekspertai (14 iš 16) sutiko, kad šio politiko reputacija yra gera arba labai gera.

*****susije*****

Trečioje vietoje – L. Kazlavickas, kurio vienintelis pranašumas prieš kitus konkurentus – ketverių metų darbas Seime. Po jo rikiuojasi LS kandidatas Justinas Pranys ir I. Vėgėlė. Nors I. Vėgėlė yra vienas žinomiausių šio turnyro dalyvių, jam koją kiša, ekspertų nuomone, nekokia reputacija.

Prasčiausiai pasirodė nauji ir visuomenei dar nežinomi politikai – Laisvės partijos kandidatas Edgaras Azaravičius ir „Nemuno aušros“ narys Tadas Kasparas.

Kiek reikia pirmumo balsų?

Pastarieji dveji Seimo rinkimai mus moko, kad, norint būti išreitinguotam į gana aukštą poziciją ir gauti parlamentaro mandatą, kliautis vien savo žinomumu nepakanka, būtina ir partijos bei jos kandidatų vienmandatėse apygardose sėkmė. Tai reiškia, kiek mandatų bus iškovota daugiamandatėje apygardoje ir kiek pozicijų kilti kolegoms atlaisvins vienmandatėse nugalėję sąrašo lyderiai.

Straipsnio pradžioje minėti M. Maldeikio ir E. Vareikio pavyzdžiai tėra kelios sėkmės istorijos. 2016 m. rinkimuose į Seimą LSDP sąrašo gale dalyvavęs Antanas Sireika rinkėjų buvo pakeltas į 20 vietą, o 2020 m. televizijos žiūrovų puikiai pažįstamas Gediminas Jaunius buvo pakilęs net iki 12 vietos, tačiau nei vienam, nei kitam nepavyko tapti parlamentaru.

Didžiausią pranašumą šioje kovoje turi tie kandidatai, kurie yra gerai žinomi visuomenėje, o jų partija turi daug stiprių vienmandatininkų. Daugiausia dėmesio šiuose rinkimuose sulauksiantys „paskutiniai numeriai“ I. Vėgėlė, V. Sinkevičius ir M. Sinkevičius rankoje laiko skirtingas kortas. Nors V. Sinkevičius yra žinomas politikas, jis matomumo atžvilgiu nusileidžia likusiems dviem varžovams, tačiau DSVL dešimtukas praėjusiuose rinkimuose vienmandatėse apygardose pasirodė geriau LSDP bei LŽVS sąrašų viršūnės.

Visiškai atvirkštinė M. Sinkevičiaus situacija – jo matomumas yra aukščiausias, tačiau, atrodo, LSDP vienmandačių apygardų kandidatai gali susidurti su kliūtimis kaudamiesi dėl papildomų vietų Seime.

I. Vėgėlė turi daug simpatikų iš šiemet vykusių prezidento rinkimų, kurie, jei tik ateis balsuoti ir pasirinks LVŽS, šiam politikui sukraus didelį kraitį pirmumo balsų. Be to, ir pati LVŽS, ir jos atstovai vienmandatėse tikrai nėra šių rinkimų autsaideriai.

2024 09 30 06:45
Spausdinti