Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SĄJUNGINĖ VALSTYBĖ
Blogiausi draugai: ar prieš 22 metus pasirašyta Sąjunginės valstybės sutartis pasieks finišo liniją?
Liepa Žeromskaitė
Scanpix
Beveik scena iš „Titaniko“.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka tapo visiškai priklausomas nuo Rusijos. 

1999 m. Rusijos ir Baltarusijos pasirašytoje dvišalėje sutartyje išdėstyta, kad abiejų valstybių sąjunga būtų kuriama pagal demokratines taisykles, užtikrinant taiką, draugystę, gerovę ir saugumą abiem pusėms. Ateityje ketinta sujungti ūkius, sukurti bendrą valiutą, turėti vieną biudžetą, konstituciją, vėliavą ir himną, glaudžiai veikti nacionalinės ir užsienio politikos klausimais, valstybių vadovams išlaikant suverenitetą kurti viršvalstybines institucijas.

Sutartį Baltarusijos režimo lyderis A. Lukašenka pasirašė dar su Borisu Jelcinu, tuomečiu Rusijos prezidentu. Tuomet dar galėjo būti iliuzijų, kad abiejose šalyse įsitvirtins demokratija, tačiau A. Lukašenka netrukus pelnė paskutinio Europos diktatoriaus titulą, o Rusijos prezidentu tapęs Vladimiras Putinas irgi ėmė kurti autoritarinį režimą.

A. Lukašenka nėra toks naivus dėl Kremliaus užmačių – jau du dešimtmečius sutartis yra vilkinama, o didžioji dalis jos sąlygų taip ir neįgyvendinta. Nors Rusija taikė subsidijas, nuolaidas dujoms ir naftai, A. Lukašenka laviravo tarp didžiosios kaimynės ir Vakarų, kartais net atvirai prieštaraudamas V. Putino veiksmams.

2021 07 26 06:26
Spausdinti