Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


PERKAMOJI GALIA
Brangi tėvynė: turtingose šalyse nebūna pigu – šią kainą dabar moka Vakarų Europą besivejanti Lietuva
Liepa Žeromskaitė

2008-aisiais kilogramas duonos kainavo 1,3 euro, o dabar vidutinė duonos kilogramo kaina siekia apie 2,75 euro. Taigi duona Lietuvoje per 15 metų pabrango daugiau nei dvigubai, o visų prekių ir paslaugų kainos ypač didelį pagreitį pasiekė praėjusiais metais, kai buvo fiksuojama rekordinė infliacija.

Kilo ne tik kainos, bet ir atlyginimai. 2008 m. pradžioje vidutinis lietuvis į rankas gaudavo apie 480 eurų per mėnesį, o 2022-aisiais – jau 1090 eurų. Tad ieškodami atsakymo į klausimą, ar Lietuva tikrai tapo brangi gyventi, turime atsižvelgti ne tik kaip keitėsi pajamos ir kainos, bet ir kaip Lietuva atrodo palyginti su kitomis Europos valstybėmis. Šiam palyginimui pasirinkome panašios plėtros istorijos Estiją, pigiomis prekėmis garsėjančią Lenkiją, didžiausią Europos ūkį Vokietiją ir Italiją, prie kurios sparčiai artėjame pagal BPV dalį gyventojui.

Į šalių palyginimo statistiką dar nepatenka infliacija pagarsėję 2022-ieji, tačiau tais metais Lietuvoje sparčiausiai Europoje augo ne tik kainos, bet ir atlyginimai, bet kaip šie permainingi metai atsispindės statistikoje, pamatysime dar po keleto mėnesių.

Niekada nebus per pigu

2023 03 06 06:45
Spausdinti