Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Daugiau valdžios ir pinigų
Rusnė Marčėnaitė
Irgi vietos valdžia. (Fotobanko nuotr.).

Seime jau ne kartą svarstytos Savivaldos įstatymo pataisos dėl seniūnų rinkimų įteisinimo nepralaužia ledų

Šiandien seniūnijos yra savivaldybės administracijos padaliniai, o seniūnai skiriami savivaldybės administracijos direktoriaus valdančiųjų partijų sutarimu. Nors ne kartą vykdytos apklausos rodo, kad gyventojai norėtų renkamų seniūnų, Seimo narys Algis Strelčiūnas, prieš metus pasiūlęs nustatyti seniūnų priėmimo į pareigas konkurso būdu tvarką sudarant teisines sąlygas šiame procese dalyvauti ir gyventojams, sulaukė darnaus kolegų „ne“.

„Įsivaizduoju, kad partijos norėtų tų tiesioginių rinkimų, bet šiek tiek bijo, nes jie ateityje būtų konkurencija merams. Tai tik patvirtina, kaip veša praktika į šiuos postus skirti lojalius žmones, kuriems svarbesni partijos nei gyventojų interesai“, – svarstė A. Strelčiūnas.

Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas, Trakų seniūnas Kęstutis Vilkauskas patvirtino, kad rajonuose, kur seniūnijose yra po keliolika etatų, o joms patikėta daug funkcijų ir galimybė savarankiškai valdyti finansus, patenkintos ir bendruomenės, visuomeninės organizacijos, nes jaučia didesnę paramą, ir gyventojai, nes paslaugos teikiamos efektyviau. „Bet taip pažangu ne visur. O teisės aktai valstybėje dažniausiai kuriami pagal blogus pavyzdžius“, – apgailestavo K. Vilkauskas.

2019 03 12 11:54
Spausdinti