Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TOLYN NUO ŠURMULIO
Dėl pandemijos sulėtėjus gyvenimo ritmui, lėtėja ir atostogų tempas
Liepa Žeromskaitė
Twenty20
Penkių žvaigždučių viešbutis.

Tai – proga atsigręžti ir į aplinkosaugą.

Dėl pandemijos Europos valstybėms pernai uždarius sienas ir paskelbus karantino ribojimus, žemyno turizmo sektoriaus pajamos sumažėjo 63 proc. (apie 561 mlrd. eurų). Viduržemio jūros valstybėse, tokiose kaip Graikija, Kipras ar Malta, jos smuko 70 proc. Eurostato duomenimis, praėjusiais metais turistai nakvynėms Europoje išleido 1,4 mlrd. eurų – ryškus pokytis, palyginti su 3 mlrd. 2019-aisiais. Visame žemyne dėl pandemijos darbo neteko apie 3,6 mln. turizmo verslo darbuotojų – 10 proc. šio sektoriaus darbo jėgos.

Kol vakcinacija tik įgauna pagreitį, o žaliasis ES pasas dar svarstomas, artėjant jau antram pandeminiam vasaros sezonui turizmo bendrovės priverstos prisitaikyti. Vis daugiau ekspertų kalba, kad toks turizmo modelis, koks vyravo iki šiol, nei atlaikys sumažėjusią paklausą, nei padengs išaugusius nuostolius.

Pietų Europa – Ispanija, Italija, Graikija ir Viduržemio jūros salos – iki šiol didžiąja dalimi kliovėsi turistais, pigiais skrydžiais atvykstančiais į didmiesčius ar kurortus ir išvykstančiais vos po savaitės ar dviejų. Dabar tokių turistų srautai yra gerokai sumenkę ne tik dėl ribojimų ir saviizoliacijos reikalavimų – ir patys keliautojai nerimauja dėl viruso plitimo.

2021 06 17 07:00
Spausdinti