Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Diagnozė – informacijos amžiaus mama
Kotryna Tamkutė
Getty Images

Tūkstantmečio kartos vaikai su siaubu prisimena mamų ir tėčių amžių, pastariesiems susituokus ar susilaukus pirmagimių. Prieš 20–30 metų buvo normalu ištekėti ar vesti iki 25-erių, šiandien net X kartos mamos to nesitiki iš savo vaikų – Y kartos atstovų.

JAV įsikūrusių „Pew“ tyrimų centro ir „Census“ biuro apklausos duomenimis, santuokoje gyvenančių 18–32 metų jaunuolių sumažėjo 10 proc., palyginti su tėvų karta, ir tesiekia 26 proc. Vestuvių varpai šios amžiaus grupės žmonėms irgi skamba vis vėliau: aštuntajame dešimtmetyje moterys tuokdavosi sulaukusios 22-ejų, o vyrai – 24-erių, o 2010 m. prie altoriaus žengti jie ryžosi atitinkamai 27-erių ir 28,5 metų.

Lietuvoje pastebimos panašios tendencijos: 2010-aisiais pirmą kartą vedusių vyrų amžiaus vidurkis buvo 28,7, pirmą sykį ištekėjusių moterų – 26,4 metų, mažėja sutuoktinių, iš kurių bent vienas – nepilnametis.

Sociologai sutinka, kad tendencija atidėti santuoką, tėvystę ar motinystę vėlesniam laikui, pasilikti erdvės savęs paieškoms – mokslams, kelionėms, veikloms ir iniciatyvoms – labai ryški. Sociologė Veronika Urbonaitė-Barkauskienė teigė, kad šeimos kūrimo jauni žmonės nebelaiko privalomu. Tai labiau sąmoningas, tikslingas pasirinkimas.

2017 09 20 22:12
Spausdinti