Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIRBTINIS INTELEKTAS IR ETIKA
Dirbtinis intelektas sparčiai veržiasi į žmonių pasaulį. Kokią vietą jam suteiksime?
Liepa Žeromskaitė
Vyčio Snarskio pieš.

2021 m. Libijoje panaudoti turkiški „Kargu-2“ dirbtinio intelekto (DI) valdomi dronai galbūt susekė ir nužudė atsitraukiančius generolo Khalifos Haftaro kareivius. Kaip nurodoma Jungtinių Tautų ataskaitoje, šiems veiksmams atlikti, tikėtina, nereikėjo jokio žmogaus įsikišimo. Jei tai tiesa, tuomet tai būtų vienas pirmųjų atvejų, kai DI nužudė žmogų.

Kinijos komunistų partija DI pasitelkia apie savo piliečius surinktiems duomenims apdoroti. Tai reiškia, kad informacija apie milijonus kinų – įskaitant tai, kaip jie atrodo, kur dažniausiai vaikšto, ką dirba ir t. t. – yra klasifikuojama be žmogaus pagalbos ir kad tokios sistemos mokosi iš savo praktikos.

Vengrijos ligoninėse šiuo metu vyksta eksperimentai, kurių metu DI padeda gydytojams susekti vėžį iš pacientų rentgeno nuotraukų. Nors kai kurios sistemos tai jau dabar atlieka geriau nei patys radiologai, galutinį žodį taria būtent jie.

Japonų technologijų įmonė „Gatebox“ klientams pasiūlė virtualią merginą – Azumą Hikari. Ji yra nedidelė 3D holograma, galinti palaikyti pokalbį, papasakoti dienos naujienas, groti ir kt. Ši ir panašios DI merginos sulaukia tokio populiarumo, kad „Gatebox“ pradėjo siūlyti ir oficialiai jokio legalaus statuso neturinčius vedybų sertifikatus. Skaičiuojama, kad iki šiol tokia paslauga pasinaudojo keli tūkstančiai „Gatebox“ klientų.

2023 04 03 06:45
Spausdinti