Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ES trumpaamžiai: kiek ilgai gali tikėtis gyventi dabartiniai lietuvių vaikai?
Kotryna Tamkutė
(Fotobanko nuotr.).

Už 2017-aisiais gimusius lietuvius iš dabartinių ES valstybių gyventojų, tikėtina, trumpiau gyvens tik bulgarai, latviai ir rumunai.

Visų jų gyvenimo trukmė vidutiniškai sieks iki 75,8 metų. Tai beveik penkeriais metais mažiau nei ES vidurkis. Eurostato duomenimis, skirtumas tarp tikėtinos gyvenimo trukmės 1980-aisiais ir po 30 metų Lietuvoje taip pat vienas mažiausių – beveik penkeri metai. Čekijoje – beveik devyneri, Estijoje – aštuoneri, Liuksemburge – dešimt, Švedijoje – septyneri metai.

Svaria to priežastimi mokslininkai laiko menkas išlaidas sveikatos apsaugos sistemai: jai mūsų šalis skiria maždaug 6 proc. BVP. ES vidurkis – 10 proc. Tačiau jų didinimas dar nereiškia savaime ilgėsiančios gyvenimo trukmės, įsitikinęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas Mindaugas Štelemėkas: „Labai svarbu finansinius išteklius efektyviai ir tinkamai panaudoti. Puikus pavyzdys yra JAV, kurios sveikatos priežiūrai skiria daugiausia iš visų EBPO šalių (apie 17 proc. BVP), bet amerikiečių vidutinė gyvenimo trukmė vos siekia EBPO šalių vidurkį.“ Tai, pašnekovo teigimu, kelia abejonių dėl sistemos efektyvumo.

Tad spartaus vidutinės gyvenimo trukmės augimo, jo nuomone, Lietuvoje galima tikėtis tik vykdant tolesnes sveikatos reformas, gerinant sistemos efektyvumą ir skiriant pakankamai dėmesio visuomenės sveikatai ir prevencijai. Šioje vietoje, M. Štelemėko teigimu, nevertėtų apsiriboti tik kova su alkoholio ir tabako vartojimu. „Kai 2007–2009 m. ir 2016–2018 m. įsigaliojo tikrai griežti alkoholio kontrolės įstatymai, stebėjome bene didžiausią gyvenimo trukmės pailgėjimą, ypač vyrų grupėje“, – sakė pašnekovas. Vien 2016–2018 m. vyrų tikėtina gyvenimo trukmė augo daugiau nei po vienus gyvenimo metus kasmet. Tai gali būti laikoma tikrai įspūdingais pokyčiais, galbūt ateityje prisidėsiančiais ir prie mažesnės vyrų ir moterų vidutinės gyvenimo trukmės skirties. Būtent alkoholio ir tabako sukeliamos ligos dažniau tampa vyrų ankstyvos mirties priežastimis. Eurostato skaičiavimais, 2017 m. gimusių moterų ir vyrų amžiaus skirtumas galėtų siekti daugiau kaip devynerius metus.

2019 10 25 17:38
Spausdinti