Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Kada pavysime Švediją?
IQ

Nepriklausomybės pradžioje žadėta, esą netrukus gyvensime kaip švedai. IQ įvertinus buvusios SSRS šalis matyti, kad su estais esame arčiausiai šio tikslo.

Pavadinkime tai IQ indeksu, kuris parodo, kokią pažangą penkiolika buvusių SSRS valstybių padarė per pastaruosius du dešimtmečius. Skaičiuojame nuo 1995-ųjų (grafike šią ribą žymi šalies vėliava), kai jau galima rasti išsamią statistiką, iki 2013–2015 m., remdamiesi naujausiais prieinamais duomenimis.

Didžiausią pažangą per šį laikotarpį padarė Lietuva – jos indeksas pakilo nuo 5,26 iki 7,13 balo, panašiai spurtavo estai ir latviai. Daugiau nei 1,2 balo augo reformų keliu pasukusi Gruzija ir iš naftos gyvenantys Kazachstanas ir Azerbaidžanas. Kitos Centrinės Azijos valstybės didelio progreso nerodė, o Kirgizija net smuktelėjo žemyn.

Apskaičiuojant šį indeksą, šalys lygintos visų pasaulio valstybių kontekste, o ne tarpusavyje. Maksimali riba siekia 10 balų, tačiau tokio rojaus žemėje nėra, kaip ir nėra šalies, kuri būtų pirma pagal visus kriterijus. Šio grafiko viršūnėje esanti Švedija yra viena lyderių, bet ne pirma – lyginti su ja pasirinkome dėl pažado „gyventi kaip švedai“.

2015 03 10 19:33
Spausdinti