Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ATEITIES SCENARIJAI
Karinis miestelis ir nieko daugiau
Agnė Baltrūnaitė
Shutterstock
Tokios štai čia perspektyvos.

Esminių pokyčių Kaliningradas galėtų tikėtis tik pasikeitus režimui pačioje Rusijoje. Kol kas šio krašto perspektyvos itin niūros.

Karo Ukrainoje padarinius itin skaudžiai pajuto Kaliningrado sritis – tapo vienu labiausiai nuo Vakarų sankcijų kenčiančių Rusijos regionų. Bent jau artimiausioje perspektyvoje tikėtis šviesios Kaliningrado ateities nėra pagrindo, o nuosmukis bus tuo gilesnis, kuo ilgiau tęsis Rusijos konfrontacija su Vakarais.

Pagal gyventojui tenkančią bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį (7,3 tūkst. JAV dolerių), palyginti su kitais Rusijos regionais, Kaliningrado sritis buvo tarp stipresnių vidutiniokių. Tačiau dėl sankcijų ji praranda išskirtinumą – santykiai su Lietuva ir Lenkija, kurios, vertinant pagal BVP, yra daugiau nei trigubai turtingesnės kaimynės, stipriai ribojami, užsienio investicijų srautas nutrūko, užsienio kapitalo ir su Vakarų partneriais dirbusios įmonės patiria sunkumų ir stabdo veiklą.

Nuo 1990-ųjų Kaliningrado srities gyventojų skaičius dėl migracijos padidėjo nuo 880 tūkst. iki šiek tiek daugiau nei milijono. Tačiau dar iki karo tempas ėmė lėtėti. Kaliningradas nebeatrodo patrauklus ir imigrantams iš buvusių SSRS šalių – pernai jų, daugiausia iš Kazachstano, Ukrainos ir Uzbekistano, atvyko 5 tūkst., išvyko 8 tūkst. 2019 m. „Rosstat“ duomenimis, 462 JAV dolerius siekęs vidutinis atlyginimas buvo dukart mažesnis nei Sankt Peterburge ir triskart žemesnis nei Maskvoje. Artimoje ateityje kaliningradiečių atlyginimai nedidės, o nuo 2019-ųjų veikiančios elektroninės vizos neužtikrins papildomų turistų srautų. Akivaizdu, kad gyvenimo lygis Kaliningrado srityje kris netgi sparčiau nei likusioje Rusijoje.

2022 09 26 06:45
Spausdinti