Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Kodėl Baltarusijos parlamento rinkimai primena demokratijos parodiją
Kotryna Tamkutė
Balsavau sąžiningai (Scanpix nuotr.).

A. Lukašenka politiniams oponentams parlamento rinkimuose neleidžia net pabandyti laimės

Po lapkričio viduryje Baltarusijoje vykusių parlamento rinkimų į naujos sudėties šalies Atstovų Rūmus pateko buvusi šalies informacijos ministrė Lilija Ananič, buvęs Baltarusijos pasiuntinys Turkijoje Andrejus Savinychas, Liberalų demokratų partijos pirmininkas Alegas Gaidukevičius, „Mis Baltarusija“ Marija Vasilevič. Tačiau opozicijos atstovams vietos parlamente neatsirado.

Politikos apžvalgininkai pabrėžia, kad to buvo galima tikėtis. Pati opozicija šiuos rinkimus supranta kaip galimybę priminti rinkėjams apie savo egzistavimą, įsitikinęs Maskvos „Carnegie“ centro politologas Artiomas Šraibmanas: „Jai tai proga režimo šalininkų ir Vakarų akyse paneigti valdžios legitimumą.“ Režimas savo elgesį irgi vertina racionaliai: sėkmingas opozicijos pasirodymas rinkimuose gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Nei laisvi, nei sąžiningi. Tokius epitetus metai iš metų tarptautiniai stebėtojai taiko Baltarusijoje vykstantiems rinkimams. Nuo 2001 m. rinkimų procesus šalyje stebintys Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai nuolat praneša ne tik apie rinkėjų vangumą ir demonstruojamą menką pasitikėjimą rinkimų procesu, bet ir tokius pažeidimus kaip viešo eterio opozicijos kandidatams ribojimas ar rinkėjų aktyvumo ir rezultatų klastojimas. Situacija į gera kiek pakrypo 2016-aisiais. Tų metų parlamento rinkimus ESBO atstovai apibūdino kaip „šiek tiek laisvesnius“. Pirmą kartą per du dešimtmečius į Baltarusijos Atstovų Rūmus leista patekti dviem opozicijos kandidatėms: Jungtinės piliečių partijos atstovei Hanai Kanapatskajai ir nepriklausomai kandidatei Alenai Anisim.

2019 12 30 00:05
Spausdinti