Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 17 d.


EUROPOS VADOVŲ TARYBA
Kur aš jį mačiau? G. Nausėda Briuselyje liko D. Grybauskaitės ir G. Landsbergio šešėlyje
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Evaldas Labanauskas
Kukli auditorija...

Toks jau vadovų prakeiksmas, kad jie dažnai lyginami su pirmtakais. Pirmuosiuose Gitano Nausėdos Europos Vadovų Taryboss (EVT) posėdžiuose ne kartą kolegas žurnalistus Briuselyje teko girdėti apgailestaujant, kad Dalios Grybauskaitės kadencija baigėsi. Per penkerius kadencijos metus G. Nausėda netapo Briuselio žvaigžde, bet ir didelės gėdos Lietuvai nepadarė.

„Atsiprašau, aš prezidentas“, – per vieną 2022 m. EVT patikslino G. Nausėda užsienio žurnalistę, pavadinusią jį premjeru. Paskutinę prieš prezidento rinkimus EVT šių metų balandį užsienio žurnalistai į prezidentą vėl kreipėsi PM (angl. prime minister trumpinys).

Bet tai ne blogiausias apsipažinimas. Štai kadencijos pradžioje įtakingiausias Briuselio leidinys Politico.eu G. Nausėdą įvardijo premjeru Sauliumi Skverneliu, o vėliau sveikino Ingridą Šimonytę kaip premjerę tapus EVT šeimos nare, ir net pati ES Tarybos spaudos tarnyba Latvijos premjerą kartą buvo įvardijusi kaip mūsų prezidentą.

Viena vertus, Lietuvą su Latvija Briuselyje painioja daugelis, o dauguma EVT dalyvių – ES šalių premjerai. Valdantieji konservatoriai bandė pakeisti nusistovėjusią tradiciją, kad į EVT vyktų premjerė, o ne prezidentas, bet šioje kovoje G. Nausėda šventė pergalę. Sąlygine G. Nausėdos pergale 2022-aisiais baigėsi ir ginčas dėl Lietuvos atstovo ES. Nors pirmasis prezidento kandidatas netapo ambasadoriumi, ir valdančiųjų siūlyti asmenys taip pat negavo kelialapio į Briuselį. Užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius tapo kompromisiniu variantu. Prezidentas veido neprarado ar net tai tapo jo primąja pergale kovojant su valdančiaisiais dėl diplomatų skyrimo.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Bet šios G. Nausėdos pergalės tėra žaidimai lietuviškoje smėlio dėžėje, į kuriuos Briuselyje mažai kas kreipė dėmesį.

Kai pernai G. Nausėda Europos Parlamento sesijoje Strasbūre pristatė savo Europos viziją, jo klausėsi beveik tuščia salė. Tokia nepagarba tikrai nedaro garbės europarlamentarams, bet, kaip vėliau komentavo viena Europos Parlamento narė (konservatorė), tai parodo G. Nausėdos reikšmę ES. Išties reikia pripažinti, kad G. Nausėda nėra tokia didelė žvaigždė Briuselyje, kaip, tarkime, Estijos premjerė Kaja Kallas ar net Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Bet A. Duda – mano draugas...

Vis dėlto kai kurie G. Nausėdos veiksmai ar pareiškimai sukėlė tam tikrų bangų bent jau Lietuvos smėlio dėžėje. Į istoriją įeis jo posakis „ne laiškais yra sprendžiamos problemos“, kai 2021 m. jis paaiškino, kodėl neprisijungė prie kitų ES lyderių laiško dėl kovos su LGBT diskriminacija, kuris buvo nukreiptas prieš Vengriją. Tiesa, vėliau G. Nausėda ir rašė, ir pasirašė keletą laiškų.

Neatrodo, kad prezidentui pavyko užmegzti ypač artimus santykius su kitais ES vadovais kaip su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, bet pastarasis EVT nedalyvauja. G. Nausėdos neteko pastebėti valgant belgiškas skrudintas bulvytes netoli EVT esančioje Jourdan aikštėje, kur dar nuo buvusios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel laikų kartais neformaliai susirinkdavo EVT dalyviai (nors bulvytės ten tikrai ne geriausios).

Jei rinkimų orakulų prognozės išsipildys, tuomet G. Nausėda vis dėlto turės galimybę nustelbti D. Grybauskaitės žvaigždę Briuselyje. Bet didelių vilčių puoselėti nereikia.

Ir šiaip bent subjektyviai atrodė, kad ypač kadencijos pradžioje G. Nausėda neišlipo iš savo konsultanto amplua ir nesijautė tas, kuris turi prastumti, priimti sprendimus, o ne tik pasakyti savo nuomonę. Todėl nenuostabu, kad „pavargęs“ nuo nesibaigiančių ES lyderių diskusijų jis bent kartą išskubėjo palikti EVT posėdį jam nepasibaigus, kad spėtų į krepšinio rungtynes Kaune. O ir šiaip prezidentas nemėgsta ilgiau užsibūti Briuselyje po EVT posėdžių, kurių pirma diena dažnai tęsiasi iki išnaktų, ir ne kartą jo apibendrinimų ar komentarų laukusius Lietuvos žurnalistus paliko ant ledo išskubėjęs skristi į Vilnių.

Kita vertus, prasidėjus Rusijos visa apimančiai agresijai prieš Ukrainą, G. Nausėda EVT tapo balsingu Kyjivo advokatu ir Maskvos kritiku, nuolat pasisakančiu už naujas sankcijas agresoriui. Dar daugiau – bent balandžio mėnesio EVT prezidentas, skirtingai nei iki tol, ėmė kritiškiau kalbėti ir apie savo kolegas bei ES, kurios sprendimų įgyvendinimas tradiciškai buksuoja.

Jei rinkimų orakulų prognozės išsipildys, tuomet G. Nausėda vis dėlto turės galimybę nustelbti D. Grybauskaitės žvaigždę Briuselyje. Tuo labiau kad gali būti, jog nejaus konservatorių durklo už nugaros. Bet didelių vilčių puoselėti nereikia.

BEREKLAMOS:

2024 05 02 06:45
Spausdinti