Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


EUROPOS VADOVŲ TARYBA
Kur aš jį mačiau? G. Nausėda Briuselyje liko D. Grybauskaitės ir G. Landsbergio šešėlyje
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Evaldas Labanauskas
Kukli auditorija...

Toks jau vadovų prakeiksmas, kad jie dažnai lyginami su pirmtakais. Pirmuosiuose Gitano Nausėdos Europos Vadovų Taryboss (EVT) posėdžiuose ne kartą kolegas žurnalistus Briuselyje teko girdėti apgailestaujant, kad Dalios Grybauskaitės kadencija baigėsi. Per penkerius kadencijos metus G. Nausėda netapo Briuselio žvaigžde, bet ir didelės gėdos Lietuvai nepadarė.

„Atsiprašau, aš prezidentas“, – per vieną 2022 m. EVT patikslino G. Nausėda užsienio žurnalistę, pavadinusią jį premjeru. Paskutinę prieš prezidento rinkimus EVT šių metų balandį užsienio žurnalistai į prezidentą vėl kreipėsi PM (angl. prime minister trumpinys).

Bet tai ne blogiausias apsipažinimas. Štai kadencijos pradžioje įtakingiausias Briuselio leidinys Politico.eu G. Nausėdą įvardijo premjeru Sauliumi Skverneliu, o vėliau sveikino Ingridą Šimonytę kaip premjerę tapus EVT šeimos nare, ir net pati ES Tarybos spaudos tarnyba Latvijos premjerą kartą buvo įvardijusi kaip mūsų prezidentą.

Viena vertus, Lietuvą su Latvija Briuselyje painioja daugelis, o dauguma EVT dalyvių – ES šalių premjerai. Valdantieji konservatoriai bandė pakeisti nusistovėjusią tradiciją, kad į EVT vyktų premjerė, o ne prezidentas, bet šioje kovoje G. Nausėda šventė pergalę. Sąlygine G. Nausėdos pergale 2022-aisiais baigėsi ir ginčas dėl Lietuvos atstovo ES. Nors pirmasis prezidento kandidatas netapo ambasadoriumi, ir valdančiųjų siūlyti asmenys taip pat negavo kelialapio į Briuselį. Užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius tapo kompromisiniu variantu. Prezidentas veido neprarado ar net tai tapo jo primąja pergale kovojant su valdančiaisiais dėl diplomatų skyrimo.

2024 05 02 06:45
Spausdinti