Meniu
Prenumerata

sekmadienis, spalio 6 d.


ŽURNALISTINIS TYRIMAS
Lietuviai Europos Parlamente: nemato, tai ir nedirbame
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
EP
Kolegos, kur jūs?.

Sunkiai matomas, bet esminis darbas Europos Parlamente (EP) vyksta komitetuose. Daliai Lietuvos europarlamentarų tai nė motais.

Daugelis tikriausiai mano, kad esminis EP narių darbas – diskutuoti ir balsuoti plenarinėse sesijose. Žinoma, tai svarbu, bet prieš pasiekdami balsavimą teisės aktai peržiūrimi, nagrinėjami, papildomi komitetuose. Todėl EP komitetai atlieka ypač svarbias funkcijas ES teisėkūroje. Be to, komitetai atrenka įstatymų leidėjų grupes, kurios galiausiai atstovauja EP tarpinstitucinėse derybose su ES Vadovų Taryba ir Europos Komisija, ir dažnai iš anksto lemia politinę poziciją, kurią EP vėliau priima plenarinėje sesijoje.

„Kad pasirengtų parlamento plenariniams posėdžiams, parlamento nariai yra pasiskirstę į įvairius specializuotus nuolatinius komitetus. Parlamente yra 20 komitetų. Komitetą sudarančių parlamento narių skaičius svyruoja nuo 25 iki 88, komitetai turi savo pirmininką, biurą ir sekretoriatą“, – rašoma EP svetainėje.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 05 20 06:45
Spausdinti