Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJOS KOSMOSO LENKTYNĖS
Mano raketa ilgesnė: naujos kosmoso lenktynės žada daugiau dalyvių ir ambicingesnius tikslus
Gytis Kapsevičius
Vytis Snarskis

Jei už kosmoso programas atsakingiems protams viskas pavyks, kaip planuota, greitai vaikai vėl svajos tapti ne influenceriais, o kosmonautais

Pačioje gegužės pabaigoje į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) skridusi kapsulė „Crew Dragon“ buvo paleista panašiu principu kaip „Sojuz“ bei „Apollo“. Daugkartinės raketos sėkmingai skraido jau keletą metų, o už šį projektą galiausiai sumokėta NASA pinigais. Tad, žvelgiant iš šalies, skrydžio reikšmė galėjo pasirodyti kiek perdėta ir svarbi tik amerikiečiams.

Tačiau ši misija pademonstravo vieną esminių ateities kosmoso lenktynių dėmenų – tai inovacijos. Talpioje „Crew Dragon“ kapsulėje vietos galės atsirasti dar penkiems asmenims. Kylantys astronautai vilkėjo tokiais „paprastais“ drabužiais ir batais, kad atrodė, jog ne skrenda į kosmosą, o filmuojasi 1950-ųjų mokslinės fantastikos filme. Šis paprastumas apgaulingas – apranga buvo lengvesnė, patogesnė ir išmanesnė nei ankstesnių misijų astronautų kostiumai. Nešančioji raketa be problemų nusileido ant platformos vandenyje ir ją bus galima naudoti kitiems skrydžiams.

Pati kelionė tapo daugiaprasmiu simboliniu žingsniu ir įspėjimo signalu varžovams. Pirmiausia „Roskosmos“, kuri nuo 2011 m. turėjo skraidinimo į TKS monopolį. Dar prieš „Crew Dragon“ skrydį Rusijos agentūra pažadėjo sumažinti paleidimo kainą 30 proc., tačiau neaišku, ar įmanoma taip atpiginti skrydžius neaukojant patikimumo. Iki šiol viena astronauto vieta JAV kainuodavo apie 80 mln. JAV dolerių, o per metus vykdant po kelis paleidimus, „Roskosmos“ galėjo būti sumokama apie 200 mln. JAV dolerių.

2020 07 13 05:30
Spausdinti