Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


Metas nusiimti kaukę: Ukrainos prezidentu tapusiam V. Zelenskiui teks spręsti nebe televizinius iššūkius
Antanas Manstavičius
(Vyčio Snarskio pieš.).

Ukrainos prezidento postą išlaikyti sunkiau, negu jį iškovoti. Rinkimuose triumfavęs Volodymyras Zelenskis žada permainas, tačiau tai negarantuoja jam sėkmės.

Didelio populiarumo sulaukusiame televizijos seriale „Liaudies tarnas“ (Sluha narodu) V. Zelenskio sukurtas personažas, kuklus ir teisingas istorijos mokytojas Vasylis Holoborodka, Ukrainos prezidentu tampa visai atsitiktinai. Kai jis nesirinkdamas žodžių plūsta šalies politikus, mokinys tai slapta nufilmuoja ir vaizdo įrašą paskelbia internete. Taip Holoborodka išgarsėja, o gerbėjai surenka jam kandidato įnašą. Rytą po rinkimų šis „paprastas žmogus“ pabunda nė nenumanydamas, kad laimėjo – juk niekas tokios sėkmės neprognozavo.

Visa tai neturi nieko bendro su sociologų iš anksto numatytu V. Zelenskio triumfu tikruose Ukrainos prezidento rinkimuose. Jam pergalę žadėjo visos pastarojo meto apklausos. Pats politikos naujokas jautėsi tvirtai ir ignoravo oficialius debatus, o su perrinkimo siekusiu prezidentu Petro Porošenka prieš antrąjį turą susitiko tik triukšmingoje žodinėje dvikovoje stadione. Toks staigus V. Zelenskio, populiaraus komiko ir sėkmingo televizijos prodiuserio, iškilimas ištrynė televizijos kuriamo vaizdinio ir tikrovės ribas. Atsisakydamas įprastos rinkimų kampanijos, kandidatas dar labiau susiliejo su Holoborodkos įvaizdžiu, kurį nuosekliai kūrė daugiau nei trejus metus, ir šią kaukę išlaikė iki lemiamos rinkimų dienos.

2015-ųjų rudenį pradėtas rodyti „Liaudies tarnas“ iš pažiūros yra panašus į paprastą politinę satyrą. Tačiau seriale kuriama nuotaika ilgainiui keitėsi, kol galiausiai jame liko mažiau komiškų elementų ir daugiau politikos. Prieš pat Ukrainos prezidento rinkimus pasirodžiusios trys serijos – itin trumpas „trečiasis sezonas“ – greitu tempu parodė pagrindinių politiko V. Zelenskio konkurentų tikras ar tariamas ydas, perspėjo apie nacionalizmo ir separatizmo pavojus, išsakė nuoskaudų dėl Vakarų šalių (bet ne Rusijos) savanaudiškumo ir net pažodžiui pacitavo kertinius V. Zelenskio rinkimų programos punktus. Galiausiai netolimoje ateityje geranoriškas pasakotojas studentams paaiškino, kad jų šalis Holoborodkos dėka įveikusi visus sunkumus, susivienijusi, nugalėjusi korupciją, grąžinusi skolas ir tapusi klestinčia pasauline galybe. Puiki įžanga į V. Zelenskio politinę pergalę.

2019 05 22 09:42
Spausdinti