Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


VAKARŲ GINKLAI UKRAINOJE
Mirties poligonas Ukrainoje: ar Vakarų šalių parama pasiteisino?
Justas Jacovskis
Scanpix
Galingos HIMARS salvės.

Rusijos užpultai Ukrainai Vakarų šalys suteikė daugiau nei 100 mlrd. eurų karinės paramos įvairiais ginklais. Kokie jie ir kaip pasiteisino Europoje žiauriausiame kare po Antrojo pasaulinio?

Karas Ukrainoje ginklų pavadinimų išmokė ir toli nuo karybos esančius stebėtojus, ir politikus, kurie remdamiesi situacija fronte svarsto, kokių „stebuklingų“ ginklų reikėtų Lietuvai.

Pirmąją Rusijos puolimo bangą ukrainiečiams padėjo atremti Vakarų suteiktos prieštankinės nešiojamosios ginklų sistemos. Pagrindinis tokio tipo ginklas – JAV gaminamas nešiojamasis raketsvaidis „Javelin“. Šiuo ginklu galima naikinti šarvuotąją techniką 2 km atstumu. Paleista „Javelin“ raketa seka taikinį pagal jo skleidžiamą šilumą, taiklumas siekia apie 85 proc.

Dažniausiai „Javelin“ paleidžiamos režimu, užtikrinančiu, kad raketa smogs į taikinį iš viršaus, kur yra silpniausi tanko šarvai. JAV yra suteikusios Ukrainai apie tūkstantį „Javelin“ raketsvaidžių ir 7 tūkst. raketų. Šių raketų gamyba yra sudėtinga ir brangi. Skaičiuojama, kad amerikiečiai pateikė apie trečdalį savo turėtų „Javelin“ raketų ir dabar stengiasi didinti gamybos pajėgumus, kad atkurtų jų atsargas. Šių ginklų Ukrainai yra perdavusi ir Lietuva.

2024 03 25 06:45
Spausdinti