Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Nauji saulėtekiai vakaruose: ko trūksta Ukrainai, kad ji pradėtų gyventi gerai?
Gytis Kapsevičius
(Scanpix nyotr.).

Pakeisti prezidentą ar parlamentą nesunku. Kur kas sunkiau sukurti stabilią ekonomiką. Kol Ukrainos rodikliai pamažu stiebiasi, jos gyventojams reikės apsišarvuoti kantrybe laukiant šviesesnių laikų.

Ukrainoje gyvena 42 mln. žmonių – panašiai tiek, kiek Ispanijoje. Valstybė taip pat pasižymi Europos mastu reikšmingu darbo jėgos kiekiu – ją sudaro 20,2 mln. žmonių. Vis dėlto vertinant pagal BVP gyventojui rodiklius, Ukraina yra priešpaskutinė Europoje ir lenkia tik dar skurdesnę Moldovą. Minimalus atlyginimas čia siekia 3723 Ukrainos grivinas (126,5 euro), vidutinis – 9429 grivinas (319 eurų).

Dėl susidariusios padėties kaltinti ilgus dešimtmečius ekonomiškai stagnavusią SSRS ir prieš penkerius metus prasidėjusį karą būtų vieni paprasčiausių argumentų, tačiau tai ne visai paaiškina, kodėl daugeliui kitų buvusių posocialistinių šalių gyvenimo lygį pavyko pakelti gerokai aukščiau.

Lenkija įprastai nebūna ta valstybė, apie kurią pirmiausia pagalvojama kalbant apie pavyzdinius atvejus. Tačiau Ukrainai vertėtų į šią kaimynę pažiūrėti atidžiau.

2019 06 17 11:59
Spausdinti