Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


SANKCIJOS
Ne tik verslas: užsienio bendrovių evakuacija iš Rusijos skaudi abiem pusėms
Ovidijus Lukošius
Shutterstock
Metas atsisveikinti.

Kodėl vieni Vakarų verslininkai nusprendė trauktis, o kiti – likti?

ES, JAV ir kai kurių kitų pasaulio valstybių sankcijų vėzdu aptalžyta Rusija patyrė ir vieną nelauktą smūgį į paširdžius – įvairios tarptautinės bendrovės viena po kitos paskelbė apie pasitraukimą iš Rusijos rinkos.

Kovo 8-oji buvo simbolinė diena, kai apie veiklos sustabdymą paskelbė „Starbucks“, „McDonald‘s“, „Coca-Cola“, „Pepsi“. Prognozės, kad Rusijos ekonomika bus nublokšta kone į sovietmetį, ėmė pildytis prieš akis: nuo prekybos centrų sienų nukabinti garsūs prekių ženklai, uždarytos parduotuvės, iš lentynų dingo įvairios prekės. Ironiška, bet Sovietų Sąjungos gyventojai galėjo gurkšnoti bent „Pepsi“ – šiuo gaiviuoju gėrimu buvo prekiaujama nuo 1972 m.

„McDonald‘s“ restoranams taip pat teko ypatinga istorija Rusijoje. 1990 m. sausio 31-ąją Maskvos A. Puškino aikštėje atidarius pirmąją užkandinę nusidriekė milžiniškos eilės – žmonės plūdo, tarsi būtų pralaužtas langas geležinėje uždangoje. Eilės užkandinėse nusidriekė ir šių metų kovą, paskelbus apie „McDonald‘s“ pasitraukimą, pagrįstai išsigandus, kad šis langas netrukus užsivers.

2022 04 01 07:00
Spausdinti