Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


GABRIELIUS LANDSBERGIS
Nesusikalbantis diplomatas
IQ
BNS nuotr.
G. Landsbergis.

Ministrui, užsienyje sutinkamam kaip ryžtingam lyderiui, šalies viduje diplomatija nepadeda

Nors Europoje Lietuva šios Vyriausybės dėka tapo atkaklia žmogaus teisių ir pasipriešinimo autoritariniams režimams advokate, pačioje valstybėje užsienio reikalų ministro priimami sprendimai dažnai provokuoja tik didesnius ginčus. Nepadeda ir tai, kad ministras nesivargina nusimesti šiokios tokios arogancijos kaukės. 2022 m. spalį „Vilmorus“ atliktoje apklausoje Gabrielius Landsbergis surinko beveik 18 proc. teigiamų respondentų vertinimų. Užtat neigiamai apie užsienio reikalų ministrą atsiliepė 65,5 proc.

Buvęs užsienio reikalų ministras, diplomatas Antanas Valionis teigė G. Landsbergyje įžvelgiantis konfliktą tarp politiko ir diplomato. Politikas kiekvieną akimirką nuo išrinkimo galvoja apie kitą kadenciją, tvirtina savo partijos poziciją ir skaldo oponentus. Diplomatas valstybę mato kaip vieną darinį, iš kurio turi išeiti vienas signalas. „Pirmiausia reikėtų minimalizuoti šį politiko kalbėjimą ir stiprinti daugiau valstybinio atstovavimo kalbėjimą“, – aiškino A. Valionis.

Tačiau buvęs ministras pagyrė G. Landsbergį dėl pertvarkų ministerijoje ir diplomatų motyvavimo: „Kuo mažesnė mūsų galia – demografija, ekonomika, karinė galia ir t. t., – tuo protingesnius, gudresnius, labiau išsilavinusius ir motyvuotus diplomatus turime turėti, ir tai sistemai kurti iš tiesų reikia nueiti dar ilgą kelią.“

2022 12 06 06:43
Spausdinti