Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


Nevaikiški išbandymai
Rusnė Marčėnaitė

Augantys globos namuose, apleisti emigravusių ar besiskiriančių tėvų – visus šiuos vaikus vienija vienišumo jausmas. O kartais – pyktis.

Seksualinis #MeToo skandalo dirgiklis iš diskusijų lauko beveik išstūmė analogiška grotažyme žymėtinus liudijimus – kai po dar vieno vaiko tragedijos prieš metus prakalbo ir tėvų skaudinti vaikai, ir juos mušę tėvai.

Nors manančiųjų, kad fizinės bausmės netapačios smurtui prieš vaikus, dar yra net Seime, požiūris į jas kaip vaikų auklėjimo priemonę Lietuvoje iš esmės pakito dar iki pernai priimant Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas – tėvai bando ieškoti kitokių sutarimo su vaikais būdų, teigia vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys. Tikėtina, kad šias nuostatas įtvirtinus įstatymu, vaikų, vienišų liekančių tėvų agresijos akivaizdoje, liks dar mažiau.

Psichologai įspėja – problemos auga kartu su žmogumi, ir nuo to, kaip šiandien sprendžiami sunkumai vaikų, laukiančių dėmesio globos namuose, ieškančių atramos per tėvų skyrybas ar jiems emigravus, ateityje priklausys visuomenės sveikata.

2018 04 05 09:49
Spausdinti