Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


GRUZIJA
Pasiklydusi kontrastuose: ar Gruzija kada nors vėl taps Sakartvelu?
Evaldas Labanauskas
Scanpix
Protestai Tbilisyje.

Praėjusį pavasarį visą pasaulį apskriejo įspūdinga nuotrauka, kurioje per protestus Tbilisyje 47-erių moteris laiko ES vėliavą, o policija į ją purškia iš vandens patrankos. Tai simbolis sakartvelų svajonės apie šviesią ateitį Europoje ir kartu kontrastas su oficialia Sakartvelo politika.

Gruzijoje kontrastų niekada netrūko. Sovietiniais metais ji buvo oficialiai viena labiausiai komunistinių, o praktikoje klestėjo smulkus kapitalizmas. Po Sovietų Sąjungos griūties sostinėje Tbilisyje kontrastavo milijardieriai ir čia pat išmaldos prašytojai. Dabar šalyje nuolat vyksta „vertybių gynėjų“ su šventikais priešaky mitingai, tačiau tikriausiai niekur regione nėra tiek gėjų ir transseksualų barų, kiek Tbilisyje (elektroninės muzikos naktinis klubas „Bassiani“ nušluosto nosį net ekstravagantiškiausiems Berlyno klubams). Kaip pastebėjo rugsėjį Tbilisyje lankęsis ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, čia daugiau ES vėliavų nei Briuselyje. Tačiau tai tik vėliavos.

Vis dėlto didžiausias kontrastas yra tarp to, kas Sakartvelas buvo prieš daugiau nei dešimtmetį, kai jam vadovavo dabar įkalintas Michailas Saakašvilis, ir to, kur dabar eina Gruzija, vadovaujama „Gruzijos svajonės“ vyriausybės, kuri yra Rusijoje milijardus uždirbusio oligarcho Bidzinos Ivanišvilio kišenėje.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 11 06 06:45
Spausdinti