Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Pastovėti už sėdinčius: kalinių balsai politikams įdomūs tik vienu atveju
Gytis Kapsevičius
(P. Peleckio nuotr.).

Pasitaiko, kad politikai perka nuteistųjų balsus, bet tik tiesiogine šių žodžių prasme

Lietuvoje šiandien kali 6609 asmenys. Daugiau nei 98 proc. jų vieną dieną išeis į laisvę. Tačiau iki tol politikams jie mažai rūpi. Visuomenė irgi jautriai ir nepalankiai reaguoja į nuteistųjų prašymus gerinti kalinimo sąlygas.

Tokias emocijas galima suprasti – tarp kalinčiųjų yra ne vieno žmogaus gyvenimą suluošinusių asmenų. Bet savo požiūrį ir lūkesčius kaliniai gali išsakyti patys – visi jie turi teisę balsuoti šalyje vykstančiuose rinkimuose. Ir ta galimybe naudojasi gana daug nuteistųjų. Per pastaruosius Seimo rinkimus visose įkalinimo įstaigose balsavo apie 40 proc. rinkimų teisę turinčių kalinių. O rinkėjų aktyvumas Lukiškių tardymo izoliatoriuje ir Panevėžio pataisos namuose, kur kali moterys, tiesiog pavyzdinis – prie balsadėžių atėjo per 80 proc. nuteistųjų.

Pagal galiojančią tvarką, politikai gali agituoti ir įkalinimo įstaigose, tačiau, kaip pastebi Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius, tokia galimybė didelio entuziazmo nekelia – paprastai čia pasirodo vos vienos kitos partijos atstovas. Panaši situacija ir kitose šalies įkalinimo įstaigose. „Kartais politikai ir jų atstovai žada geresnes laikymo sąlygas, peržiūrėti tam tikrus teisės aktus, bet iš esmės politinė kampanija analogiška pateikiamai gyvenantiems laisvėje“, – pasakojo R. Ostanavičius.

2018 06 13 14:20
Spausdinti