Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


20 METŲ NATO
Permainų vėjas: kaip per du narystės NATO dešimtmečius pasikeitė Lietuva ir Aljansas?
Evaldas Labanauskas, Briuselis
Karolis Juršys, Vilnius
ELTA

2004-aisiais Lietuva prie NATO prisijungė gana tyliai, gerokai daugiau dėmesio buvo sutelkta artėjančiai narystei ES. Tačiau NATO svarba kaip niekad išryškėjo prieš porą metų, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą ir Lietuvoje imta abejoti, ar NATO skėtis tikrai saugus.

Letargo miegas

Pirmasis Lietuvos narystės dešimtmetis buvo ramus – teko rūpintis integracija, kariuomenės modernizavimu ir kitais „buitiniais“ reikalais, o NATO užsiėmė ne Rusijos grėsme, bet taikos palaikymo misijomis, kova su terorizmu ir net ekologija.

Gana atsipalaidavę žvelgėme, kai 2008-aisiais Rusijos kariuomenė įsiveržė į Gruziją. Tikėjome, kad NATO erdvėje tai nebūtų įmanoma. Bet tai jau buvo žadintuvas. Praėjus keliems mėnesiams nuo karo Gruzijoje pradžios, tuomečiai Estijos, Latvijos ir Lietuvos gynybos ministrai Londone iškėlė klausimą dėl Baltijos regiono kolektyvinės gynybos planų, o 2010 m. ši idėja tapo dokumentu. Lietuva tuo metu žengė dar vieną žingsnį saugesnio regiono link, tačiau, žvelgiant retrospektyviai, akivaizdu, kad iki NATO nubudimo turės praeiti dar ne vieni metai.

2024 03 29 06:45
Spausdinti