Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


SKAITMENINIS INVESTAVIMAS
Pinigų lietus: kodėl sutramdyti kriptostartuoliai?
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock iliustr.

Prieš penkerius metus žiniasklaidoje ėmė mirgėti antraštės apie startuolių pritrauktus milijonus dolerių. Savimi pasitikintys jaunieji verslininkai vaizdo siužetuose pristatinėjo įvairiausias idėjas ir kai kuriems pavyko įtikinti milijonus žmonių už jas balsuoti savo pinigais. Taip atsirado vadinamieji investiciniai žetonai ir jų vieša prekyba (Initial Coin Offering, ICO – pirminis viešas žetonų siūlymas), „iškepusi“ pasaulyje naują milijonierių kartą, bet taip pat atkreipusią reguliuotojų ir teisėsaugos dėmesį.

Didelė rizika ir prarasti milijardai

Didžiausią finansavimą ICO istorijoje 2018 m. pavyko pritraukti įmonei „Block.one“, naujiesiems investuotojams žadėjusiai pateikti dar neregėto efektyvumo ir stabilumo kriptovaliutą EOS. Surinkta suma siekė beveik 4 mlrd. eurų. Tačiau EOS patikėję ir pinigus atidavę asmenys šios kriptovaliutos taip ir neišvydo. EOS vertė nuo 8,5 euro 2018-aisiais šiuo metu kritusi iki mažiau nei vieno euro.

Ekspertai ir investuotojai vardija įvairias žlugimo priežastis. Vieni teigia, kad „Block.one“ susidūrė su dideliais teisiniais sunkumais. Kiti aiškina, kad EOS kūrėjai buvo paprasčiausiai apsileidę ir nesugebėjo išnaudoti viso potencialo. Kad ir kaip būtų, lėšas įnešę žmonės savo pinigų, ko gero, niekada neatgaus.

2022 08 25 07:45
Spausdinti