Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 15 d.


ĮVERTINIMAS
Pirmoji G. Nausėdos kadencija: kaip sekasi, prezidente?
Karolis Juršys
ELTA
Ne visada aukštai pakelta galva.

2018 m. saulėtą rugsėjo dieną Gitanas Nausėda tvirtai pasirišo kaklaraištį ir stojo prieš kameras. „Yra laikas kariauti, yra laikas taikiai sugyventi ir kantriai dirbti“, – teigė jis, taip pat paskelbė kandidatuosiantis 2019 m. prezidento rinkimuose ir nugalėjo. Kaip tuos penkerius metus prezidentui sekėsi kantriai dirbti?

Kad G. Nausėda bus kitoks prezidentas nei Dalia Grybauskaitė, buvo užuominų dar per rinkimų kampaniją. G. Nausėdos pažadas atverti prezidentūrą plačiajai visuomenei buvo aiškus signalas, kad jis nori būti viešas. Tuo pačiu metu G. Nausėda deklaravo norįs būti tokiu prezidentu, koks buvo Valdas Adamkus, o šalia viso to jis į prezidentūrą atsinešė ir asmeninę darbotvarkę – kurti gerovės valstybę, kurioje nebūtų socialinės atskirties.

Kitaip tariant, G. Nausėda visuomenėje norėjo būti matomas ir mėgstamas, o politikoje – išlaikyti rinkėjų suteiktą politinį svorį, kuris būtų panaudotas įgyvendinant savo socialinės ekonomikos idėjas. Tokios ambicijos tikrai atrodo aukštos turint omenyje tai, kad prezidentai, prikišę nagus prie vidaus politikos, ne visada išsaugodavo savo aukštus reitingus. Kol kas labiausiai į vidaus politiką įsitraukusio prezidento pavyzdys Nepriklausomos Lietuvos istorijoje yra V. Adamkaus bandymas suburti mažumos Vyriausybę po 2000-ųjų Seimo rinkimų. Nors tų metų rinkimuose geriausiai pasirodė Algirdo M. Brazausko vedama socialdemokratų koalicija, V. Adamkus ministrų kabinetą formuoti pavedė Rolando Pakso ir Artūro Paulausko vadovaujamų partijų koalicijai. Nestabili koalicija netrukus subyrėjo, o visuomenės nepasitikėjimas sudavė smarkų smūgį V. Adamkaus populiarumui. 2001 m. prezidentu pasitikėjo mažiau nei pusė apklaustųjų – tai prezidento institucijai yra labai žemas rodiklis.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 04 29 06:45
Spausdinti