Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


POSTSOVIETINĖ ERDVĖ
Po 30 metų: kaip sekasi posovietinėms valstybėms?
Ovidijus Lukošius
Vytis Snarskis

1991 m. rugpjūtį žlugęs pučas Maskvoje buvo paskutinis dūris sovietų imperijai, po kurio žemėlapyje atsirado penkiolika valstybių. Kaip joms sekasi praėjus trims dešimtmečiams?

Žurnalas IQ į postsovietinę erdvę atidžiau pažvelgė 2011-aisiais, praėjus 20 metų po pučo Maskvoje. Šįkart, kaip ir prieš dešimtmetį, pateikiame vadinamąjį IQ posovietikų indeksą, kuriame įvertiname po SSRS griūties nepriklausomomis tapusių valstybių raidą.

Kažkada prievarta sukurtos valstybės teritorija dabar marga lyg genys, tačiau žvelgiant į pastarąjį dešimtmetį esminių teigiamų pokyčių daugelyje posovietinių šalių nematyti.

Graži išimtis tebėra Baltijos šalys, dar labiau įtvirtinusios vakarietiškus gyvenimo standartus. Latvija ir Lietuva prisijungė prie euro zonos ir buvo priimtos į turtingųjų klubu vadinamą Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją. Estija abu tikslus buvo pasiekusi prieš dešimtmetį. Smarkiai nukentėjusios per 2009 m. finansų krizę šios trys valstybės gana gerai atlaiko pastarųjų metų koronaviruso pandemijos sukeltus ekonominius sukrėtimus.

2021 09 06 06:45
Spausdinti