Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ARŪNAS DULKYS
Sistemos įkaitas
IQ
BNS nuotr.
A. Dulkys.

Buvęs valstybės kontrolierius gavo progą imtis reformų. Nėra saldu.

Ekonomistą Arūną Dulkį į sveikatos apsaugos ministro kabinetą kone tiesiogine šių žodžių prasme įnešė premjerė Ingrida Šimonytė, nustūmusi tarpduryje stovintį prezidentą Gitaną Nausėdą. Tarp A. Dulkio ir G. Nausėdos juoda katė perbėgo kažkada seniau, o tai į viešumą iškilo, kai 2020-ųjų pavasarį šalies vadovas nusprendė neteikti A. Dulkio kandidatūros antrą kadenciją vadovauti Valstybės kontrolei. Pareigų netekęs populiarus valstybės kontrolierius be darbo ilgai nesėdėjo. Rinkimus laimėjus dešiniųjų koalicijai ir I. Šimonytei primygtinai reikalaujant, G. Nausėda dėl A. Dulkio nusileido, bet tapo atkakliu jo kritiku.

Valstybės kontrolierius A. Dulkys aštriai kritikavo sveikatos apsaugos sistemą, bet sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys kol kas kalnų nenuvertė, kad ta sistema pasikeistų. Galima rasti daug priežasčių jam pateisinti. Trūko laiko, nes jo pirmtakas Aurelijus Veryga užleido kėdę, kai nevaldoma COVID-19 pandemija kaip reikiant įsisiautėjo. Naujoji Vyriausybė ėmėsi ryžtingų ribojimų, netrukus atsirado vakcina, kuria Lietuvos gyventojai buvo gana sėkmingai skiepijami, nepaisant kilusio antivakserių sąjūdžio.

Karas Ukrainoje nustūmė pandemiją, o kartu ir A. Dulkį į antrą planą, taip pat pritilo prezidento G. Nausėdos kritika. Atrodytų, pats laikas imtis pertvarkų. Juolab kad pandemijos ir karantino išderinta sveikatos apsaugos sistema atrodo visiškai pakrikusi – eilės tokios, kad ne visi pacientai sulaukia priėmimo pas gydytoją.

2022 12 01 06:45
Spausdinti