Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


DEZINFORMACIJA
Socialiniai tinklai tapo dirva dezinformacijai, melagienoms ir konspiracijos teorijoms
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock

Bandymai tai kontroliuoti gali turėti dar baisesnių padarinių.

Kaip ir 85 proc. Europos ar 95 proc. JAV gyventojų jūs, be abejo, naudojatės internetu. Taip pat tikėtina, kad turite „Facebook“, „Twitter“, „Reddit“, „YouTube“, o gal net ir „TikTok“ paskyrą. Kadangi šiuose socialiniuose tinkluose informacijos kiekis milžiniškas, imate sekti tik tai, kas jums aktualu, o dar dažniau – tik tai, kuo dalijasi jūsų tinklo draugai.

Socialinių tinklų algoritmai tuo netrunka pasinaudoti, ir jūs matote tik tą informaciją, į kurią kaip nors reaguojate. Nesvarbu, kokios jūsų pažiūros, ta informacija jums atrodo daugmaž teisinga. Jūs, atidus ir kritinį mąstymą turintis IQ skaitytojas, nesunkiai atpažįstate, kuris įrašas yra vertas pakelto antakio. Tačiau radikalūs požiūriai irgi gali imti erzinti, tad galbūt neatsispirsite pagundai blokuoti kitokių pažiūrų asmens paskyrą. Patiklesniems vartotojams dezinformaciją atpažinti kur kas sunkiau.

Vieną požiūrį atspindinčių naujienų vartotojo socialinio tinklo rate po truputį gali daugėti, o ją paneigiančios ar bent jau kvestionuojančios informacijos – mažėti. Sveiki atvykę į informacijos burbulą, iš kurio išeiti sunkiau, nei atrodo.

2021 03 15 07:00
Spausdinti