Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KARIUOMENĖS VADAS
V. Rupšys: reiktų nepamiršti, kad esame kolektyvinės gynybos dalis
Agnė Piepaliūtė
BNS
V. Rupšys.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys IQ žurnalo apžvalgininkei Agnei Piepaliūtei pasakojo, ko mokosi iš karo Ukrainoje

– Kokia turėtų būti Lietuvos kariuomenė? Ar reikia Lietuvai šauktinių?

– Atsakysiu populiariomis, daug kartų girdėtomis frazėmis: kariuomenė turi būti šiuolaikiška, moderni, aukštos kovinės parengties, motyvuota. Komplektavimo sprendimo reikia ieškoti atsispiriant nuo grėsmių – kokios jos? Mūsų kariuomenė turėtų būti komplektuojama mišriu pagrindu, susidedanti iš profesinės tarnybos, privalomosios pradinės karo tarnybos ir savanoriškos tarnybos karių.

Mums taip pat reikia turėti nemažą rezervą, o jo parengti vien profesinės tarnybos pagrindu nepajėgtume. Grįžimas prie šauktinių kariuomenės atliepia dabartinius poreikius, kad galėtume atgrasyti ir būti pasirengę vykdyti ginkluotą gynybą konvencinio karo metu. Atgrasant Rusiją, pasirengiant gynybai nuo jos pajėgų mums neužtenka mažos, vien profesionalios kariuomenės, nors esame kolektyvinės gynybos dalis. Tik trečdalis karių yra profesionalai, likę – šauktiniai, savanoriai, juos mokome atitinkamą laiką, vėliau jie išeina į atsargą. Kai kurie šauktiniai lieka ir pakeičia profesinės tarnybos karius. Taip sudarome gausų aktyvųjį rezervą.

2023 01 02 06:45
Spausdinti